Wigilijna zupa grzybowa najlepszy przepis

Wigilijna zupa grzybowa najlepszy przepis jaki znajdziecie z Internecie. Zupa jest dwukolorowa . Zupa z podgrzybków suszonych w dwóch kolorach wg mojego autorskiego przepisu.
dwukolorwa zupa grzybowadwukolorwa zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa dwukolorowa, w niektórych regionach Polski to tradycyjne danie wigilijne. U nas jada się zupę grzybową w trakcie roku, na wigilię podajemy obowiązkowo barszcz z uszkami. Ale jak chcecie wykorzystać ten przepis to ta aromatyczna zupa grzybowa z groszkiem ptysiowym będzie wszystkim smakować podczas wigilijnej wieczerzy. Można podać ją na wigilijną kolację, ale równie smaczna będzie w chłodne zimowe popołudnia 🙂

To pyszna i aromatyczna zupa, na którą przepisów jest bez liku. Ja postanowiłam ją wizualnie urozmaicić tworząc dwukolorowy krem grzybowy, bo ten przepis jest wyjątkowy. Dwukolorowa kremowa wigilijna zupa grzybowa z groszkiem ptysiowym będzie smakować bez względu na okazję 🙂

Cudowny zapach podczas gotowania, który rozchodzi się po całym domu, zawdzięcza ta zupa suszonym podgrzybkom. Są tu również ziemniaki, cebula, czosnek i  przyprawy, które podkręcają smak zupy

Mój przepis na zupę grzybową  ma w sobie nutę nowoczesności. Zupa jest jedwabiście kremowa, a dodatkiem do niej jest delikatny groszek ptysiowy, mogą też być grzanki.

Kremowa zupa grzybowa to świąteczny przepis last minute , gdyż przygotowanie jest proste i szybkie. Składniki są do kupienia w każdym sklepie. A efekt końcowy jest po prostu rewelacyjny 🙂

Sprawdź ten przepis na pyszną dwukolorową kremową zupę grzybową , idealny przepis na szybką świąteczną potrawę 🙂

Składniki na dwukolorową kremową zupę grzybową z groszkiem ptysiowym
1 litr bulionu warzywnego (ugotowany z włoszczyzny)
dwie garści suszonych podgrzybków
2-3 ziemniaki
1 cebula
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
kilka łyżek gęstej śmietany do zup 18%

groszek ptysiowy i natka pietruszki

Przygotowanie dania kremowa wigilijna zupa grzybowa z groszkiem ptysiowym:

Gotujemy bulion warzywny z włoszczyzny, odcedzamy. jeśli się nie boisz kostek warzywnych, to zrób bulion z 2 kostek. Suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą dzień wcześniej, przykrywamy i zostawiamy na noc. Następnego dnia drobno siekamy, wody nie wylewamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w cienkie plasterki.

W garnku rozgrzewamy masło i smażymy na nim czosnek i cebulę. Dodajemy posiekane grzyby, odcedzone ziemniaki i mieszamy, zalewamy bulionem warzywnym, resztą wody z moczenia grzybów, dodajemy przyprawy i gotujemy na średnim ogniu ok. 20 minut. Zdejmujemy z kuchenki.

Zupę miksujemy na krem najlepiej za pomocą blendera. Połowę zupy odlewamy do innego garnka i dodajemy śmietankę, mieszamy, będziemy mieć jaśniejszy odcień zupy grzybowej. Przelewamy zupę do dwóch naczyń, najlepiej z dziubkiem i jednocześnie wlewamy do bulionówek lub talerzy, w których będziemy serwować zupę.

Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.

Rada: Jeżeli robisz zupę na ostatnią chwilę to grzyby suszone, zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut, też zmiękną i zdążysz ją ugotować. Nie wylewaj nigdy wody z moczenia grzybów, cały aromat i smak grzybowy jest właśnie w niej!

Poniższe zdjęcie ma już prawie 10 lat.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *