Świąteczna kawa z amaretto i czekoladą.
Jestem wielką amatorką kawy, piję dziennie do 4-5 filiżanek. Często eksperymentuję z jej smakiem, ale podstawą jest dobrej jakości kawa, którą można kupić np. Coffeedesk.
Dzisiaj polecam kawę w nowej odsłonie smakowej i wizualnej.
To przepis na kawę z amaretto w alkoholowej wersji kawy. Likier z migdałów jest często wykorzystywany aby urozmaicić świąteczne przepisy. Dobrze komponuje się również z kawą i czekoladą. Wypróbuj to połączenie.
Moja wariacja na temat kawy jest w scenografii świątecznej, oczywiście po świętach nadal będzie smakować wyśmienicie. Rozszerzanie przepisu o inne składniki jest dozwolone. Można np. dodać cynamon zamiast przyprawy piernikowej, syrop klonowy, karmelowy zamiast karmelizowanego cukru, czy startej czekolady.
Jeśli szukasz dobrej jakości kawy i produktów do jej przygotowania to zajrzyj TUTAJ.
Mam dobrą wiadomość, jest kod dla moich czytelników:
KOD: STRAGA10
10 PLN za 109 PLN, jednorazowy na użytkownika, łączy się z promocjami. Kod jest ważny do 31.12.2022.
Lista składników na 1 filiżankę Świątecznej kawy z amaretto i czekoladą:
200 ml świeżej kawy z zaparzacza (1 1/2 łyżeczki na 200 ml wrzącej wody)
30 ml amaretto
1 szczypta przyprawy do piernika
1 łyżeczka kandyzowanego cukru
Do dekoracji: bita śmietana (może być w sprayu), czekoladowe ziarenka kawy, starta czekolada
Przygotowanie Świątecznej kawy z amaretto i czekoladą:
Zaparzcie kawę tak, jak lubicie. Ja to robię w zaparzaczu. Zalecam zaparzenie nieco mocniejszej kawy, będzie smaczniejsza. Można wykorzystać też kawę z ekspresu do kawy, czy użyć kawę rozpuszczalną.
Wlej świeżo zaparzoną kawę i amaretto do filiżanki czy kubeczka. Dodaj szczyptę przyprawy piernikowej, albo cynamonu, można dodać też odrobinę wanilii, kardamonu, czy ziarenka anyżu.
Jeśli słodzisz kawę dodaj trochę kandyzowanego cukru.
Wyciśnij bitą śmietanę na powierzchni kawy w filiżance i udekoruj odrobią tartej czekolady oraz czekoladowymi ziarnkami kawy. Smacznego!
Współpraca z Coffeedesk.