Makrela w sosie pomidorowym najlepszy przepis

Makrela w sosie pomidorowym najlepszy przepis 

Rybę w pomidorach  na Wigilijny stół wprowadził u nas Piotr. Makrela w pomidorach, a właściwie w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym  to obowiązkowy składnik na liście wigilijnego menu. Ryba w sosie pomidorowym pojawia się na naszym stole już od dobrych kilku lat, jeszcze się nam nie znudziła. Ryba po grecku, czyli z warzywami, jakoś nigdy mi nie smakowała, a ta makrela w sosie pomidorowym  jest wg mnie najlepsza, lepszej ryby w pomidorach nie jadłam jeszcze nigdzie.
ryba w pomidorachryba w pomidorach

Do przygotowania ryby w pomidorach wykorzystujemy makrelę, ale inne morskie ryby: morszczuk, mintaj też mogą być, chociaż filety ze świeżej makreli są najlepsze. Do zakwaszania sosu nie stosujemy octu tylko sok z cytryny, wtedy ryba ma delikatnie słodko-kwaśny smak. Rybę w pomidorach najlepiej zrobić 2 dni przed Wigilią, wtedy ryba nabierze wymaganego smaku. Jeśli nie zjemy jej w Wigilię to zawsze ryba znajdzie amatorów w następne świąteczne dni. Robimy ją też czasami na Sylwestra, gdyż może być doskonała przystawką do alkoholu, wiadomo rybka lubi pływać 😉 

Ryba w pomidorach to mało fotogeniczne danie, ale te mogą być. 

Przepis na najlepszą makrelę w sosie pomidorowym, ryba w pomidorach: 

  • 1,5 kg filetów z makreli, 
  • 3 cebule, 
  • 6 szt. ziela angielskiego, 
  • 3 szt. liść laurowy, 
  • 4 łyżki cukru, 
  • ½-1 szt. cytryny, 
  • 1 szklanka oleju, 
  • 10 dag mąki, 
  • 200 g koncentratu pomidorowego 
  • 10 dag bułki tartej 
  • do smaku sól i pieprz, 

Makrela w sosie pomidorowym najlepszy przepis, ryba w pomidorach. Filety z makreli kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie, obtaczamy w mące wymieszanej z bułką tartą.  Panierowane kawałki makreli smażymy w oleju na złoty kolor.  Ryby układamy w szklanej misce. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, wlewamy szklankę wody zagotowujemy, wsypujemy 4 łyżki cukru, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy cały słoiczek koncentratu pomidorowego, zagotowujemy. Po zagotowaniu wyciskamy sok z cytryny. Gorącym sosem zalewamy rybę, studzimy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Można jeść jeszcze w tym samym dniu, ale polecam wytrzymać do Wigilii. Smacznego. ryba w pomidorach

Inspiracja 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *