Wigilijne krokieciki z pieczarkami

Wigilijne krokieciki z pieczarkami to kolejny przepis na danie, które można podać na Wigilijną kolację do barszczu. Krokieciki z  grzybami to alternatywa do uszek, pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego, groszku ptysiowego i innych dodatków, które można podać do zupy grzybowej.

Krokieciki z pieczarkami  to idealny dodatek do wigilijnego czerwonego barszczu, jemy je też w trakcie roku jak tylko najdzie nas ochota. Przepis na krokiety z pieczarkami jest prosty, do ich przygotowania wystarczą usmażone naleśniki, farsz z pieczarek i cebuli, tarta bułka i jajka, no i zostaje jeszcze smażenie. Dla większości jednak krokiety z grzybami kojarzą się z Wigilią. Na blogu jest już przepis na wigilijne krokiety z kapustą i grzybami, polecam jednak przygotować Wigilijne krokieciki z pieczarkami  gdyż są bardziej poręczne.
krokieciki z grzybamikrokieciki z grzybami

Jak przygotować pieczarkowy farsz do krokiecików?
Farsz:
1 duża cebula
400 g świeżych pieczarek
olej
sól i pieprz do smaku

Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju. Gdy będzie złota, dodajemy umyte, suche i starte na jarzynowej tarce pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz pieczarkowy mieszamy i chwilę dusimy do odparowania wody. Studzimy.

Smażymy naleśniki, zawsze więcej bo potem można je zjeść z dżemem, czy powidłami, albo bez niczego:

Składniki na 8-9 naleśników:
2 szklanki mąki,
1 szkl.mleka,
1 szkl.wody gazowanej
2 jajka,
szczypta soli,
olej do smażenia

Przygotowanie naleśników:  Jajka ubijamy z solą, dodajemy mąkę, po 1 szklance wody gazowanej i mleka (może być sama woda gazowana), dokładnie mieszamy trzepaczką. Ciasto ma być lejące, ale nie rzadkie, naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju z obu stron. Studzimy.

Na każdym przestudzonym naleśniku układamy  farsz z pieczarek, zwijamy naleśniki w rulon. Kroimy na 3-4 kawałki, krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, następnie smażymy na złoto na oleju. Podajemy jako przystawkę do czerwonego barszczu. Kroję je wcześniej przed panierowaniem, gdyż wtedy wychodzi trochę więcej małych krokiecików. Można też usmażyć w całości i pokroić na 3-4 części tuż po usmażeniu. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *