Co do barszczu czerwonego

Co do barszczu czerwonego i zupy grzybowej? Robicie zakwas z buraków na barszcz wigilijny, czy kupujecie koncentrat albo gotowy czerwony barszcz w kartonie? A może przygotowujecie barszcz z torebki?
Barszcz czerwony można przygotowuję na buraczanym zakwasie , kiszenie trwa co najmniej 2 tygodnie. Jest z nim trochę pracy, ale warto, sama kiszę buraki przez cały rok, dla urody, zdrowia i smaku. Zakwas buraczany niektórym kojarzy się tylko z Bożym Narodzeniem i wigilijnym barszczem z uszkami. Ale u nas w domu gotowaliśmy barszcz również o innych porach roku, podając go z ugotowanymi, całymi ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku, wykorzystujemy go na bieżąco do zup, czy napojów .
przekąski do barszczu

Dzisiaj jest 23 grudnia, jeśli zastanawiasz się co podać do barszczu czerwonego, to mam dla Ciebie kilka propozycji. Do wigilijnego barszczu świątecznego oprócz tradycyjnych uszek z grzybami, pasztecików drożdżowych , kruchych rogalików,  kruchych kulebiaczków można też podać mix francuski, czyli paszteciki z ciasta francuskiego o różnych kształtach, piwne pierogi z kapustą, domowe grzanki czy groszek ptysiowy. Takie mini produkty  doskonale nadają się jako zakąska do wytrawnych wigilijnych zup: czystego barszczu, ale też do wigilijnej zupy grzybowej , są na jeden kęs, zgrabne i smaczne.

Przeważnie dodatki do barszczu są nadziane kapustą z suszonymi grzybami, ale można wykorzystać też świeże pieczarki, też są smaczne. Grzyby zbieramy i suszymy z myślą o Wigilii, bo są obowiązkowe jako składnik farszu, to przekąski na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia.
W moim domu rodzinnym do barszczu zawsze podawane były uszka, czasami dodatkowo piekło się paszteciki. Natomiast panierowane krokiety, takie klasyczne z naleśników, ale pokrojone na mniejsze porcje, w wersji mini były zawsze niekwestionowanym zwycięzcą gdy założyłam swoją rodzinę, podobnie zajadano się moimi pasztecikami z ciasta drożdżowego.

Można też do barszczu przygotować bardzo postną, prostą i tanią wersję przekąski, krokiety ziemniaczane, przygotowywane z ziemniaków, obtoczone w jajku i w bułce tartej, smażone na rozgrzanym oleju. Można też podać zwykłe puree z ziemniaków, to prostszy w przygotowaniu dodatek, który nie jest kosztowny i nie wymaga dużo pracy.

Jako ciekawostkę napiszę, że moje dziecko najbardziej lubi barszcz czerwony z groszkiem ptysiowym lub z grzankami, gdyż nie jada grzybów, nawet pieczarek! Ile osób tyle smaków barszczu! Poniżej znajdziecie zdjęcie i nazwy przepisów na dodatki do barszczu, trzeba kliknąć w nazwę, która kieruje bezpośrednio do przepisu. Każdy wybiera co chce!

Co do barszczu czerwonego?

Wszelkie dodatki do barszczu robię zawsze sama od podstaw, pozostałe dania na Święta również. Można kupić gotowe potrawy, każdy ma teraz wybór, towarów w sklepie cała masa, a nie każdy lubi siedzieć w kuchni, nie każdy ma też czas na gotowanie, albo ochotę. Wiem, że gotowe produkty bardzo ułatwiają życie, ale Święta są raz w roku, więc warto się wysilić i przygotować coś samodzielnie, by cieszyć się domowym smakiem!

Uszka z grzybami

paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
kapuśniaczki

Kruche kapuśniaczki grzybowe

kruche rogaliki z kapustą i grzybami

Krokiety z pieczarkami i serem 

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą  i grzybami
paszteciki z ciasta francuskiego
Krokiety panierowane z kapusta i grzybami

Krokiety ziemniaczane

Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego

Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki)
Pierogi pieczone
domowe grzanki

Purée z ziemniaków
Ziemniaczane purée.

Wigilijne krokieciki z pieczarkami
krokieciki z grzybami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *