Biała kiełbasa w cieście francuskim. Kolejny nasz wielkanocny pomysł na domową białą kiełbasę w cieście francuskim. Biała kiełbasa pieczona w cieście francuskim, pyszna jest z ćwikłą, chrzanem lub konfiturą z czerwonej cebuli . To banalnie prosta przekąska, która zachwyca wyglądem. Smakuje przepysznie zaraz po upieczeniu, na zimno też jest bardzo smaczna. Świetnie będzie wyglądać w koszyczku wielkanocnym lub na świątecznym stole podobnie jak Koreczki z jajek przepiórczych z białą kiełbasą
Jak nie masz pomysłu co podać na Wielkanoc, zajrzyj tutaj.
Biała kiełbasa w cieście francuskim, składniki na 15 sztuk:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 białe kiełbasy (parzone) ze sklepu lub domowa biała kiełbasa
chrzan
mleko do posmarowania ciasta
czarny sezam, albo czarnuszka
natka pietruszki do dekoracji
Ciasteczka wielkanocne z ciasta francuskiego z białą kiełbasą – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
Parzoną białą kiełbasę kroimy w grube plastry. Ciasto francuskie rozwijamy, wycinamy kółka, smarujemy mlekiem, na brzegach posypujemy sezamem. Na środku robimy kleks z chrzanu, układamy plaster kiełbasy i dociskamy do ciasta. Kółka z ciasta francuskiego układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200*C, do gorącego wkładamy blaszkę i pieczemy przez ok. 10 minut, do zrumienienia. Dekorujemy natką i podajemy np. z Sosem tatarskim, chrzanowym lub ćwikłą. Smacznego!