Zupa z pstrąga z mleczkiem kokosowym

Zupa z pstrąga z mleczkiem kokosowym i curry w 15 minut i zieloną pastą curry.

Zielona pasta curry to wyjątkowe połączenie lekko pikantnego zielonego chilli i aromatycznych ziół. Pastę zieloną, żółtą lub czerwoną dodaję przygotowując oryginalne tajskie danie typu curry tajskie lub tajską zupę z dodatkiem kurczaka,  z warzywami lub z owocami morza.

Ta zupa z pstrąga jest prosta w przygotowaniu. Polecam ją wszystkim wielbicielom zup rybnych, a wraz z mleczkiem kokosowym stanowi bazę do przygotowania gęstego rybnego curry. Dodałam do zupy warzywa ( marchewkę, ziemniaki i pora, można dać też paprykę, pieczarki, cukinię oraz inne ryby lub owoce morza).

Zupa z pstrąga z mleczkiem kokosowym w 15 minut dla 2 osób:

Do garnka wlewamy 500 ml wody, dodajemy 2 łyżki zielonej pasty curry, dodajemy startą marchewkę (1 sztuka) 2-3 pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, pokrojonego w piórka pora (jasną część) i gotujemy (ok. 8 minut).
Następnie dodajemy 1 puszkę np. odtłuszczonego mleka kokosowego, 2 filety z pstrąga bez skóry pokrojone w grubą kostkę.  Całość gotujemy ok. 6-7 minut  jak zupa jest za gęsta to dodajemy odrobinę wrzącej wody. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Przed podaniem Zupę z pstrąga z mleczkiem kokosowym posypujemy świeżą natką pietruszki. Możemy podać np. z ryżem. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *