Bigos na Wielkanoc

Święta Wielkanocne za pasem. Zawsze na każde Święta, zarówno Wielkanocne, czy też na Boże Narodzenie przygotowujemy najlepszy Świąteczny bigos, bo bez bigosu to  nie są święta. Gotujemy bigos przed Świętami w wielkim garze, z dużej ilości gatunków mięsa, oraz pysznej ( ze sprawdzonego źródła) niezbyt słonej, czy kwaśnej kiszonej kapusty. Taki bigos świąteczny gotujemy kilka dni, gdyż częste odgrzewanie dodaje mu aromatu i wzbogaca smak. Kiedyś bigos mroziłam w woreczkach, ale obecnie nie ma wolnego miejsca w zamrażarce, wcześniej ugotowany bigos możemy włożyć  do słoików i pasteryzujemy, ale niekoniecznie, jeśli bigos jest mocno gorący to odwróćmy go do góry dnem, wtedy powinny zakrętki zassać i dobrze trzymać. Jak ugotujemy bigos  odpowiednio wcześniej, to mamy mniej pracy tuż przed Świętami i możemy  przygotowywać inne dania np. sernik świąteczny, mazurki, upiec pyszne babki .

Polecam mój przepis na Świąteczny bigos do słoików.

Przepis na bigos na Wielkanoc:

bigos na Wielkanoc

  • 1 szt. duża golonka wieprzowa,
  • 4 kg kapusty kiszonej,
  • 20 szt. borowiki suszone,
  • 5 szt. liści laurowych,
  • 5 szt. ziela angielskiego,
  • 1 duża kość wędzona od karkówki
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 kg boczku surowego z żeberkami,
  • 30 dag przerośniętej wołowiny
  • 1 kg kiełbasy pieprzowej,
  • 1 op. pasty pomidorowej
  • 1/2 op. koncentratu pomidorowego,
  • do smaku czarny pieprz, czerwona papryka

Do garnka, w którym będziemy gotować bigos wkładamy golonkę, wołowinę, kość od karkówki zalewamy wodą, wkładamy niezbyt kwaśną kiszoną kapustę, suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Wyciągamy ugotowane mięso, studzimy. Z ostudzonych golonek i kości, ściągamy mięso i wraz z ugotowaną wołowiną kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty.  W między czasie kroimy w drobną kostkę boczek surowy, łopatkę i kiełbasę, smażymy na głębokiej patelni, doprawiamy papryką i pieprzem, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę pomidorową, podsmażamy i dodajemy  do garnka z bigosem. Wszystko mieszamy,  gotujemy aż mięso będzie miękkie, oraz odparuje nadmiar płynu.

Gorący bigos możemy przełożyć do słoików, mrozimy lub trzymamy w lodówce, lub za oknem, gdy jest mróz.

bigos na wielkanoc

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Bigos na Wielkanoc

  1. Może w tym roku zapronowałabyś Droga Jolu wersję bigosu świątecznego na wolnowar? Uwielbiam Twoje przepisy, nie mam inwencji twórczej kulinarnie i korzystam tylko z Twoich sprawdzonych przepisów…..mam też mało czasu….stąd wolnowar, o którym dowiedziałam się oczywiście z Twojego bloga 🙂

Skomentuj wiola Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *