Awokado to owoc, które ma wszechstronne zastosowanie, jest bardzo smaczny i zdrowy. W postaci rozdrobnionej z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy idealnie nadaje się do kanapek, pokrojony w plastry jest świetnym składnikiem sałatek. Jeśli równo go przekroimy na pół to jego skórka nadaje się jako „miseczka” do serwowania wszelakich sałatek, past i innych przystawek. Awokado to podstawowy składnik pikantnej meksykańskiej pasty guacamole.
Ja postanowiłam awokado wykorzystać do faszerowania Wielkanocnych jajek.
Na blogu istnieje sporo przepisów na faszerowane jajka, między innymi polecam:
Jajka faszerowane łososiem wędzonym
Jajka faszerowane dla dzieci – myszki z sera
Jajka faszerowane wędzonym łososiem
Jajka faszerowane zielonym kremem
Jajka faszerowane farszem z szynki
Jajka z domowym majonezem i rzeżuchą
Pyszne Wielkanocne Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką
składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 łyżka sosu majonezowego wiosennego Winiary
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- siekany szczypiorek
- duży plaster szynki
- do dekoracji: wąskie paseczki szynki
Przygotowanie:
Awokado przekrawamy na pół. Usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ z jednej połówki. Skrapiamy miąższ sokiem z cytryny (aby nie ściemniał) i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jajka obieramy i przekrawamy na pół. Żółtka wyjmujemy i dodajemy do miąższu awokado, rozgniatamy całość widelcem. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sos majonezowy, posiekany szczypiorek, drobno posiekaną szynkę i mieszamy. Pastę można schłodzić, przekładamy ją następnie do woreczka z ozdobną tylką, wypełniamy pastą połówki jajek. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem oraz szynką.
Pingback: Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię