Uwielbiam żółty ser. A Żółty ser ma chyba każdy w lodówce. Ja mogę go jeść ser krojąc go w kostkę. Ser idealnie nadaje się do kanapek, starty do zapiekanek czy do pizzy.
Ja postanowiłam ser wykorzystać do faszerowania Wielkanocnych jajek, pokrojony w drobną kosteczkę, wymieszany z żółtkiem, siekanym szczypiorkiem i odrobiną majonezu jest świetnym składnikiem farszu do jajek.
Na blogu istnieje sporo przepisów na faszerowane jajka, między innymi polecam:
Jajka faszerowane łososiem wędzonym
Jajka faszerowane dla dzieci – myszki z sera
Jajka faszerowane wędzonym łososiem
Jajka faszerowane zielonym kremem
Jajka faszerowane farszem z szynki
Jajka z domowym majonezem i rzeżuchą
Pyszne Wielkanocne Jajka faszerowane żółtym serem i szczypiorkiem:
składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 plastry żółtego sera
- 1 łyżka sosu majonezowego wiosennego Winiary
- sól i pieprz do smaku
- siekany szczypiorek
- do dekoracji: wąskie paseczki sera i szczypiorek
Przygotowanie:
Ser kroimy w kosteczkę. Jajka obieramy i przekrawamy na pół. Żółtka wyjmujemy, rozgniatamy widelcem i dodajemy do sera. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sos majonezowy, posiekany szczypiorek i mieszamy. Pastę można schłodzić, wypełniamy farszem połówki jajek. Dekorujemy szczypiorkiem oraz serem.
Smacznego!
Uwielbiam takie jajka, moja Mama robi podobne 😉