Jajka z sosem tatarskim to przepyszna przekąska, która świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole albo na uroczystej imprezie. To danie, które może zaskoczyć gości swoim niebanalnym smakiem i apetycznym wyglądem. Mój tajny składnik to marynowane zielonki i małosolne ogórki.
Mogę też polecić sos tatarski z dodatkiem chrzanu i marynowanych prawdziwków i ogórków.
Jajka w sosie tatarskim to idealna przystawka na zimno. Pasuje zarówno na wielkanocny stół, imieniny, urodziny czy na Sylwestra. Wystarczy ugotować jajka na twardo, a następnie przygotować pyszny, domowy sos tatarski. Moją przystawkę z jajek robię w kwadrans. Nawet jak wliczyć w to ugotowanie jajek na twardo.
Jak zrobić najlepszy sos tatarski z marynowanymi zielonkami i ogórkami małosolnymi.
Polecam też przepis na różowe jajka z sosem tatarskim znajdziecie: tutaj
Mój sos tatarski jest uniwersalny. Do jajek gotowanych na twardo jest idealny, jest też świetnym dodatkiem do zimnych mięs, wędzonego łososia oraz gotowanej szynki. Domowej roboty sos tatarski jest bardzo smaczny!. Robi się ten sos ekspresowo i ekspresowo znika z talerza. Ten sos robię na bazie majonezu, jogurtu typu greckiego oraz musztardy. Jeśli chodzi o przyprawy to używam domowej soli z czosnkiem niedźwiedzim i pieprzu. Zielone dodatki to siekany koperek i cebula ze szczypiorkiem.
Jajka z sosem tatarskim z marynowanymi zielonkami i ogórkami małosolnymi, Składniki:
jajka gotowane na twardo
150 g majonezu może być domowy
150 g jogurtu typu greckiego
1 łyżka musztardy
słoiczek marynowanych zielonek, albo marynowanych borowików, podgrzybków lub pieczarek
3 średnie, ogórki małosolne, ewentualnie ogórki konserwowe najlepiej domowe
1 kopiasta łyżka koperku
1 kopiasta łyżka szczypioru z cebulą
pieprz czarny i sól z czosnkiem niedźwiedzim
Jajka z sosem tatarskim z marynowanymi zielonkami i ogórkami małosolnymi, Przygotowanie: Grzyby marynowane i ogórki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy też posiekany szczypior i koperek. W miseczce mieszamy majonez, jogurt i musztardę. Dodajemy przygotowany sos do pokrojonych grzybów i ogórków. Całość doprawiamy solą z czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem. Odstawiamy sos przynajmniej na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przekładamy sos tatarski do miseczki, układamy na sosie połówki ugotowanych jajek posypujemy resztą zieleniny. Domowy sos tatarski mimo, że nie ma konserwantów można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce, do świąt wielkanocnych wytrzyma spokojnie. Smacznego 🙂
Koniecznie wypróbuj!
