Jajka w szynce szwarcwaldzkiej. Jajka w gniazdkach z szynki szwarcwaldzkiej. Dzisiejsza jajeczna propozycja może być wykorzystana jako osobna przystawka lub jako ozdoba wielkanocnego półmiska z wędlinami! Polecam też przepis Wielkanocna szynkę zawijaną z jajkiem, ogórkiem, rzodkiewką i rzeżuchą lub przepis na szynkę faszerowaną i szynkę faszerowaną kremem chrzanowym.
Jajka z majonezem to potrawa, która gości na wielkanocnym stole w każdym polskim domu. Jednocześnie to jedna z ulubionych imprezowych przekąsek Polaków.
Dzisiejsze jajka są zawinęłam w delikatną szynkę szwarcwaldzką, podałam jedynie z majonezem i łodyżkami świeżego tymianku i szczypiorku.
Do gniazdek zamiast tymianku i szczypiorku świetnie sprawdzi się też rzeżucha.
Przygotowaliśmy dla Was aż 20 przepisów na jajka faszerowane, na pewno coś Wam wpadnie w oko.
Bardzo lubimy jajka, a im bliżej Świąt Wielkanocnych to staram się je przygotować na wiele sposobów. Piotrek zaś z wielką ochotą testuje wszelkie nowości, polecam wam jajka w gniazdkach z szynki.
Jajka w szynce szwarcwaldzkiej z majonezem.
Składniki:
3 jaja ugotowane na twardo
6 plastrów szynki – u mnie oryginalna Schwarzwälder Schinken ( Szynka szwarcwaldzka )
tymianek i szczypiorek
6 łyżeczek majonezu
pieprz
Dodatki: pieczywo
Przygotowanie jajek w szynce szwarcwaldzkiej. Jajka gotujemy na twardo (6 minut od zagotowania się wody), odcedzamy, zalewamy zimną wodą, gdy są zimne obieramy ze skorupek. Odcinamy odrobinę jajka z obu stron, tak aby można je było postawić na ściętej części i przecinamy jajka na pół. Na blacie rozkładamy plasterki szynki szwarcwaldzkiej, składamy je wzdłuż na pół. Na szynkę kładziemy po dwie gałązki tymianku i cienkiego szczypiorku, następnie połówki jajek owijamy w szynkę.
Jajka ustawiamy na talerzu,. Na jajko nakładamy po łyżeczce majonezu, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dekorujemy kawałeczkami kolorowych pomidorów.
Inspiracja: miesięcznik Moje Gotowanie (IV’ 2011).