Jak zrobić najlepszy pasztet wielkanocny? Nic trudnego! Poniżej znajdziecie odpowiedź na to pytanie. Ten przepis na najlepszy pasztet wielkanocny jest bardzo łatwy, poradzą sobie z nim nawet niezaawansowane w przygotowywaniu pasztetów osoby.
Lubicie domowy pasztet? Czy pieczecie pasztety na Wielkanoc? Ja proponuję Wam przygotować pyszny domowy pasztet z różnych gatunków mięsa i warzyw. Ten pasztet można podawać na co dzień, na uroczystą kolację, na wielkanocne śniadanie. Czemu na Wielkanoc? Bo pasztety wpisują się idealnie w tradycję polskiego menu Wielkanocnego. Ja piekę pasztety dosyć regularnie, gdyż bardzo lubimy domowe pasztety, a ten jest na prawdę bardzo smaczny. Polecam też inny przepis na pasztet.
Przepis na pasztet wielkanocny:
Składniki na bazę do pasztetu
- ½ kg łopatki wieprzowej,
- ½ kg wołowiny
- ½ kg wątróbki drobiowej ( u mnie z indyka)
- 1 szt. duża marchew
- 1 pietruszka,
- 1 szt. cebula,
- 1/4 szt. selera,
- 5 szt. ziele angielskie,
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 3 szt. liście laurowe,
- 1 łyżeczka soli lub 1 kostka bulionu warzywnego (do gotowania mięsa)
- 1 szt. czerstwa bułka
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- Sól, biały pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- Natka pietruszki
Do szerokiego garnka wkładamy pokrojoną w kostkę wołowinę, zalewamy ok. 1,5 litrem wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liście laurowe, gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną wieprzowinę i znów gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie warzywa, gotujemy kolejne pół godziny. Mięso powinno być miękkie. Na ostatnie 15 minut dodajemy oczyszczoną z błon wątróbkę. Nic nie wyciągamy z garnka, wszystko razem studzimy (ja zostawiłam na całą noc pod przykryciem) i dopiero wtedy wyciągamy wszystkie ugotowane składniki. W płynie, który pozostał z gotowania moczymy pokrojoną bułkę, odciskamy. Wszystkie gatunki mięsa, wątróbkę, warzywa, przyprawy, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy dwukrotnie, dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy wg swoich preferencji smakowych białym pieprzem, solą i gałką muszkatałową. Masę dokładnie wyrabiamy ręką, aż masa będzie gładka (w dokładnym wyrobieniu masy mięsno-warzywnej tkwi sekret najlepszego pasztetu wielkanocnego). Masa powinna mieć jednolitą strukturę. Do 2 podłużnych form do pieczenia (ja wykorzystuję formy aluminiowe, gdyż odpada mycie keksówek) wkładamy masę mięsną i pieczemy w piekarniku 90 minut w temp. 160 stopni. Studzimy w foremce. Pasztet możemy kroić w grubsze plastry i podać z konfiturą z czerwonych borówek lub wykorzystać jako zwykłe smarowidło do kanapek.
Zrobiłam, jest przepyszny gorąco polecam 🙂
Faktycznie najlepszy domowy pasztet jaki jadłam i to nie tylko zdanie jednej osoby 🙂
całkowicie się zgadzam ! 🙂
Czy wątróbkę w pasztecie można zastąpić czymś innym? Wybitnie nie przepadam za podrobami i choć domyślam się że oprócz smaku wpływają też na konsystencję pasztetu to chętnie bym z nich zrezygnowała lub zastąpiła je np. grzybami. Czy taka próba ma jakieś szanse powodzenia? Nigdy nie robiłam żadnych domowych wędlin i trudno mi jest przewidzieć efekt takiej podmiany.
Ale wątróbka nie wpływa na smak pasztetu, tu pewnie bardziej chodzi o barierę psychologiczną, moje dziecko nigdy nie tknie wątróbki smażone, pieczone, czy duszonej, a pasztety, czy wątrobianki wcina ąż mu się uszy trzęsą.
To z pewnością bariera psychologiczna, w sklepowych pasztetach nie doszukuję się wątróbki bo wiem że jeśli ją znajdę to pasztetu nie zjem, choćby był najpyszniejszy na świecie. Boję się tylko że jak zrobię pasztet z wątróbką to zostanie dla reszty rodziny a ja się nie przełamię żeby spróbować bo choćby nie było czuć wątróbki to ja i tak ją gdzieś wywącham.
Zaryzykuję i podzielę mięso na dwie części, jedną zrobię z wątróbką a drugą z grzybami i dam znać czy grzybowa wersja jest zjadliwa 🙂
To czekam na efekty 🙂
ja robie zawsze bez watrobki ..a dodaje grzyby …jest wysmienity ..:)
I tu się nie zgodzę, wątróbka ma znaczący wpływ na smak pasztetu. Zawsze daję wątróbkę właśnie dla tego specyficznego posmaku.
Za
Witam
Jak długie mają być formy?
To są gotowe formy keksowe aluminiowe, polecam Jan Niezbędny, ale nie pamiętam ile mają długości.
Dziękuję
ja przepadam za wątróbką natomiast nie znosze grzybów szczególnie w pasztecie
Czym mogę zastąpić wołowinę?
Podwoić ilość wieprzowiny, ale polecam wykorzystać np. łopatkę i boczek.
Dziękuję.
czy przykrywamy jakoś od góry keksówki?
nie ma takiej potrzeby
Witam . Na ile foremek wychodzi pasztet ?
2 foremki aluminiowe 23 cm x 10 cm.
właśnie piekę , ciekawe jaki wyjdzie/
A jak zmielić ugotowane mięso,tak jak do mielonego czy inaczej?Będę robić pierwszy pasztet i dlatego nie wiem jak to zrobic.
Ja mielę 2-3 razy w maszynce do mięsa razem z przyprawami (ziele, pieprz ziarnisty, liść laurowy) i kajzerki też. Jak nie masz to w szatkownicy z nożem.
Dziękuję Ci bardzo😉Pogodnych i zdrowych świąt 🐏🐣🐇
Dziękuję i wzajemnie 🙂
można do środka wsadzić całe jajka? 🙂
Można, podobnie jak do pieczeni rzymskiej,
Dzień dobry. Czy foremki trzeba nasmarować przed włożeniem pasztetu?
Nie trzeba.
Pingback: Pasztety na Wielkanoc - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Już drugi rok piekę ten pasztet na Wielkanoc. Rodzina i znajomi żałują, że tylko raz w roku 😊 Do mielenia i mieszania masy używam blendera . Znacznie ułatwia pracę. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
Witam ja tak samo używam blender robię ten pasztet już drugi raz oczywiście na święta wielkankcne. Właśnie idę wstawić do piekarnika. Za radą taty dodaje jeszcze boczek wędzony on nadaje taki aromat.
Bardzo smaczny. POLECAM. Jeszcze tu wrócę 😉
Bardzo smaczny. Polecam bardzo 😉
Bardzo smaczny.Jednym minusem jest to,że ziarna pieprzu i ziela nie za bardzo się zmieliły i było ich widać i czuć w pasztecie ale i tak był bardzo dobry i na pewno go powtórzę.
Jak część wołowiny najlepsza do pasztetu ?
Obojętnie, i tak będzie zmielona.
Czy obie keksowki można jednocześnie włożyć do piekarnika? Jaki najlepiej kupić boczek zamiast wołowiny i czy w takim wydaniu pasztet bedzie równie dobry?
Obie mozna piec razem;. Chudy boczek wieprzowy też się nada
Nie musi być taki chudy . Pasztet lubi tłuszcz. Osobiście używam nawet przerośniętego podgardla. Tego tłuszczu po zmieleniu nie widać a daje walory smakowe.
czy to jarzyne tez mielemy i dajemy do pasztetu??
Tak
Witam pierwszy raz będę robić pasztet nie jestem mistrzynią w kuchni. Chciałabym zastąpić wołowinę innym mięsem. Doczytałam w komentarzach że mozna boczkiem i łopatka proszę mi podać proporcje będę bardzoooo wdzięczna!!!
Ile taki pasztet można potem przechowywać w lodówce?
Nigdy nie miałam okazji sprawdzić, bo znika w ciągu 2 dni 🙂
Robię pasztety od lat wzorując się na przepisie mojej Babci (a mam 70 lat). Przepisu nigdy nie zanotowałam tylko bazuję na swojej pamięci z dziecinnych lat. Mój przepis jest bardzo podobny do publikowanego, ale ja robię wszystko na „oko”. Mam tylko jedną tajemnicę , którą stosuję od bardzo wielu lat. Nie wyrzucam mięsa z rosołu czy z innych zup , tylko zamrażam . Jak mi się uzbiera odpowiednia ilość to kupuję podgardle, wątróbkę, kawałek surowego boczku i po ugotowaniu (uduszeniu) na małym ogniu wrzucam zamrożone mięsko. Mielę wszystko 3 razy + sól, pieprz, gałka muszkatołowa i do pieca. Moje wnuki moimi pasztetami zajadają się
Czy może być użyta karkówka? Bardzo ładna, chuda 🙂
Oczywiście, że tak.
Czy do pasztetu trzeba dodać słoninę lub podgardle?
Pięknie wygląda i na pewno mój debiut pasztetowy nastąpi właśnie za pomocą tego przepisu – składniki juz są😀 Mam tylko malutkie pytanie: jak długo można go przechowywać i kiedy najlepiej go zrobić żeby błyszczał na świątecznym stole😊
póki nie zajęczy
Można zamrozić zrobiony wcześniej. Odmrożony jest też pyszny.
Na jedna blaszke zrobic wszystko z pół porcji ?
Metalowe keksówki są większe, więc z tej samej ilości, będzie wyższy.
A czosnek gotujemy czy wyciskamy surowy?
Surowy mielimy z resztą składników.
Ile masy wkładamy do keksówki, czy pasztet podczas pieczenia urośnie?
Dzielimy na 2 części, pasztet delikatnie się podniesie.
Mięsko i warzywa dochodzą. Dam znać jaki będzie efekt końcowy 🙂
Właśnie piecze mi się pasztet, ale już widzę, że coś jest nie tak, nie rośnie!!!!! Zadzwoniłam do koleżanki, sprawdziłam inne przepisy i wiem gdzie tkwi błąd. Dodałam całe jajka jak podano w przepisie a niestety białka trzeba było ubić.
Czy cebulę podsmażyć, czy w całości dodać? Pozdrawiam
W tym przepisie nic nie jest podsmażane tylko gotowane, cebula też.
a czy jajka trzeba odzielac ? i specjalnie ubic przed dodaniem bialka ?
czy wystarczy dodac cale jajka jak do „klopsikow” z gory dziekuje za odpowiedz!
Nie potrzeba, chociaż czasami ubijam białka, wtedy pasztet jest bardziej puszysty.
Czy wątrobę drobiową podsmażyć najpierw przed włożeniem do wywaru, czy surową włożyć?
surową
Mi niestety nie wyszedł 🙁 Wydaje mi się, że jedno jajko to za mała ..jest zbity i ewidentnie czuć wątrobę ..macie jakieś rady co zrobiłam nie tak ..
W przepisie są dwa jajka 🙂
Jakiej części wołowiny używacie by się udało dobrze?
Zrobiłam pierwszy raz pasztet w swoim życiu z tego przepisu Góra mi się bardzo spiekła a dół wygląda jakby był nie upieczony na dodatek nie chciał pasztet odkleić się od keksówki gdzie leży problem?
Może kwestia foremek, nie wiem w jakich Pani piekła, może były wysokie, proponuję wysmarować keksówkę tłuszczem i obsypać bułka tartą
Jaka ilość wody na łącznie 0.75 kg mięsa czyli wołowiny wątróbki i łopatki ?
mięso musi być przykryte, proponuję włożyć wołowinę i wlać wode bay, była przykryta, a potem dolać wrzącej wody z czajnika jak dodamy pozostałe mięso.
Czy można pominąć bułkę? Wyjdzie wtedy? Jestem bezglutenowcem. Pozdrawiam
Można dać kaszkę kukurydzianą, albo tarte pieczywo bezglutenowe.
Czy mogę pominąć bułkę? Wyjdzie? Jestem bezglutenowcem i dlatego pytam…
Albo czym ewentualnie ją zastąpić? Pozdrawiam