Ruskie pierogi przygotowujemy wspólnie z Piotrem, on robi ciasto, a ja farsz i zajmuję się ich lepieniem.
Przepis na ruskie pierogi:
SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki,
- 1 jajko
- 2 kostki chudego twarogu,
- 6 dużych ziemniaków,
- 3 szt. cebule,
- Olej Kujawski 3 Ziarna
- sól i pieprz do smaku
- słonina na skwarki
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy farsz: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy z 1 łyżeczką soli, studzimy. 2 cebule drobno siekamy i smażymy na 4 łyżkach Oleju Kujawskiego 3 Ziarna. Przeciskamy przez praskę Triblade ziemniaki i twaróg, dokładnie łączymy składniki wraz z usmażoną na złoto cebulą, doprawiamy farsz solą i pieprzem.
Z mąki robimy kopczyk z dołkiem, do którego wbijamy 1 jajko i ok. 1 łyżeczki soli, wlewamy gorącą przegotowaną wodę. Wyrabiamy ciasto ręcznie, tak długo aż się stanie miękkie i elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy partiami na desce obsypanej mąką, Za pomocą foremki wyduszamy koła. Na każdy kawałek nakładamy farsz, zlepiamy dokładnie, ja potrafimy możemy dla ozdoby zrobić falbanki. Ulepione pierogi układamy na posypanej mąką desce (aby się nie kleiły) i wrzucamy partiami na gotującą się, osoloną wodę, z dodatkiem 2 łyżek Oleju Kujawskiego 3 Ziarna. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze około 5 minut na małym ogniu. W międzyczasie smażymy pokrojoną w kostkę słoninę wraz z cebulę na złoto. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek, polewamy je skwarkami z cebulką. My podajemy jeszcze do pierogów z kwaśną śmietaną.
Inne przepisy na pierogi znajdziecie tutaj i tutaj
Nasz blog bierze udział w akcji „Doceń polskie” otrzymaliśmy kilka produktów z ich certyfikatem m.in. Olej Kujawski 3 Ziarn.
Słów kilka o tym produkcie użytym do przygotowania pierogów, został wyprodukowany przez Zakłady Tłuszczowe Kruszwica SA posiada certyfikat „Doceń polskie”. Olej rzepakowy został wzbogacony o olej z kiełków pszenicy i olej z siemienia lnianego. Połączenie tych olejów z pierwszego tłoczenia dało zdrowy i naturalny produkt o wszechstronnym zastosowaniu: ze względu na delikatny smak nadaje się do sałatek, jest doskonały do pieczenia, smażenia, ze względu na wyższą temperaturę „dymienia”. Ponadto olej został „zapakowany” w elegancką butelkę, której ciemno zielony kolor chroni zawartość przed niekorzystnym działaniem światła.
Certyfikat “Doceń polskie” otrzymują tylko te produkty, które otrzymają pozytywną Opinię Loży Ekspertów. Program promocyjny “Doceń polskie” promuje polskie produkty spożywcze, które wyróżniają się wysoką jakością i mają wyjątkowe walory smakowe i wspiera ich rodzimych producentów. Program realizowany jest pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zapraszam na stronę Doceń polskie, i na FB tutaj gdzie znajdziecie więcej informacji o programie i produktach opatrzonych logiem Doceń Polskie.
Uwielbiam ruskie pierogi – Twoje super wyglądają 🙂
Też lubie ten olej !
Jak robimy pierogi to jest „święto” w domu;) Ja mojemu synowi robię je również na Wigilię, gdyż nie jada grzybów.