Nasi czytelnicy wiedzą, że co jakiś czas proponujemy nowy przepis na wędlinę domową, tym razem na blogu króluje Mielonka drobiowa ze słoika. Wędlina jest tania, smaczna, a do jej przygotowania potrzebne są słoiki, mięso z ćwiartek kurczaka i przyprawy. Do utrwalenia mielonki drobiowej tym razem został wykorzystany piekarnik.
Wędliny ze słoika przygotowane tym sposobem nie mają ulepszaczy smakowych i są bez konserwantów, wiemy co jemy.
Przy okazji przygotowywania domowej białej kiełbasy robimy kiełbasę słoikową, albo inne np.: wędlinę drobiową ze słoika lub karkówkę ze słoika z krojonego mięsa.
Najsmaczniejsza z wędliny ze słoika jest galaretka, która wytwarza się podczas przygotowywania takich wędlin domowej.
Mielonka drobiowa ze słoika jest idealna jako prowiant, który można zabrać pod namiot, na piknik, w miejsce gdzie nie ma sklepu a jeść trzeba 😉
Składniki na 4 słoiki:
5 ćwiartek kurczaka
1 łyżka majeranku
1 łyżka czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie)
½ łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
3 ząbki czosnku
½ szklanki przegotowanej, chłodnej wody
2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Ćwiartki z kurczaka luzujemy z kości, kroimy na mniejsze kawałki wraz ze skórą, Mięso mielimy wraz z czosnkiem, doprawiamy do smaku majerankiem, czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem ( wykorzystane przyprawy to kwestia naszych upodobań, możecie wykorzystać coś innego i w ilości według naszych preferencji) dodajemy 2 łyżeczki suchej żelatyny, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy wszystko. Mięso wkładamy ciasno do umytych, suchych słoików do 3/4 wysokości (najlepiej prostych, nie będzie wtedy problemu z wyciągnięciem mięsa), dokładnie zakręcamy nakrętki. Tym razem słoiki były pasteryzowane w piekarniku. Raz 60 minut w 100 stopniach C, po wystudzeniu kolejne 30 minut w takiej samej temperaturze. Po wystudzeniu płyn powstały podczas pasteryzacji uzyska postać galaretki, będzie też niewielka ilość smalcu (dlatego, że wykorzystaliśmy skóry z kurczaka).
Jeśli chcemy pasteryzować tradycyjnie, to na dno garnka kładziemy ściereczkę, aby odizolować słoiki od dna garnka. Nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy pierwszy raz ok. 60 minut na małym ogniu. Zostawiamy w garnku do ostygnięcia, następnie pasteryzujemy 45 minut i znów zostawiamy słoiki w garnku aż ostygną. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoika. Potem wstawiamy słoiki z wędliną drobiową do lodówki.
Wędlina drobiowa ze słoika jest idealna do kanapek. Wiemy co jemy.
Jakiej wielkości słoiki są do tej pasteryzacji?
450-500 ml
Paseryzować należy 45 minut, ale w jakiej temperaturze?
Jeśli ma się płytę indukcyjną to nastawić na 100 stopni, jeśli na gazie to pasteryzować gotując na minimalnie nastawionym pokrętle.
Czy ćwiartki trzeba najpierw ugotować? Może głupie pytanie, ale nigdy wędliny nie robiłam i wolę się upewnić 🙂
Ćwiartki po usunięciu z nich kości mielimy surowe i surowe wkładamy z przyprawami do słoików. Pozdrawiam.
Bardzo spodobał mi się ten przepis ale nie mogę nigdzie dostać czosnku niedźwiedziego czy można go czymś zastąpić?
Jak go pominę w przepisie to co…?Pozdrawiam.
Czosnek niedźwiedzi na 100 % jest w Tesco jako ich marka własna. Ale można go pominąć całkowicie lub wykorzystać np. suszoną natkę pietruszki.
A czy można to zrobić po prostu z mielonego mięsa drobiowego
Szymon, takiego ze sklepu? A skąd wiesz co tam jest w środku? Ja mielę wszystkie mięsa sama.
No to raczej tak samo jak by kupił Pan sobie mielonkie w sklepie a nie o to nam tu przecież chodzi. Pozdrawiam
Pingback: Mielonka w osłonkach wędliniarskich - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
czy mogę mięso drobiowe zastąpić wieprzowym i jaka powinna być jego waga?
Mario polecam przepisy na wykorzystanie wieprzowiny http://straga.pl/wyroby-domowe/lopatka-mielona-sloika/ lub z tego przepisu http://straga.pl/wyroby-domowe/mielonka-w-oslonkach-wedliniarskich/
A jak długo mogą później stać takie sloiczki?
To tylko 4 słoiki, więc znikają w miarę szybko, ale pasteryzowana 2-krotnie może stać wiele miesięcy.
Pingback: Sałatka z warzywami i ryżem w słoiku - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Witam, jestem w trakcie pasteryzacji, jednak przyznaję, że mi wyszły 2 słoiki, w tym jeden 500 a drugi 300ml, nie mam wprawy w luzowaniu kości, a przy małym dziecku czasu też niewiele. To co mam, to zaprzyjaźnionego rzeźnika, gdzie zmielą mi na moich oczach tyle filetów z udek ile zechcę. Pytanie brzmi ile tego mięsa po obraniu z kości powinno być oraz czy skóry w tym przepisie są niezbędne, bo chyba nie sprzedaje się filetów z skórą.
5 obranych ćwiartek waży ok. 1 kg. W sklepie widuję tylko filety z piersi kurczaka, filetów z ćwiartek nie widziałam. Skóry to naturalny środek żelujący, mielonka jest też bardziej kremowa i nie jest sucha.
po pierwsze Jesli wyrób ma stac dluzej to pasteryzuje sie 3 x przez 3 dni dwurotna pasteryzacja to przechowywanie ylk w lodowce na wypad weekendowy poza miasto sie nie nadaje chyba za kilkugodzinny
1dzien okolo gdziny w zaleznosci od wiekosci sloika
2 dzien 30min
3- 15min
kazda ppasteryzacja zabija inne bakterie
po tym czasie sloiczki moga stac w szawce
pasteryzujac 1 lub dwa to tyl lodowka
po drugie z tylu ćwiartek co w przepisie to mozna zrobic 2 sloiki 0,5l
po trzecie
skórkę nalezy skutkować ew zmielic na sitku makowym x2
po czwarte wode dowac jak najzimniejsza
po piate miesa nie kroic w kostke tylko po marynowaniu zemlec na oczkach min 18mm lub na szarpaku
po szóste nie wkladac do sloikalistak ani ziaren zielaangielskiego bo w miejscu styku ziol mieso bedzie za bardzo aromatyzowane
nic dodac nic ujac
Czy zamiast kurczaka mogę dać mięsko z królika i jak tak to czy trzeba wtedy jakos inaczej doprawić?
Nie robiłam z królika, a polecam doprawić do smaku tak jak się lubi.
Czy mozna ta mielonke zrobić z 4 nóg kurczaka ze skórą i bez żelatyny.
Ile wtedy dodac przypraw?
Nie jem wieprzowiny. Chce zrobic mielonke 100% drobiowa,naturalną.
Tak, będzie trochę więcej tłuszczu a mniej naturalnej galaretki.