Pikantna domowa kiełbasa.
Nasi czytelnicy wiedzą, że regularnie przygotowujemy domowe wędliny, m.in.białe kiełbasy na różne sposoby: jak zrobić białą kiełbasę, cienkie grillowe kiełbaski z majerankiem , Biała kiełbasa drobiowa (wersja light) i białą kiełbasę.
Szczególnie polecam wpisy na domowe wędliny:
– Najlepsze przepisy na domowe wędliny dojrzewające
– Wędliny w słoiku
Mięso mieliliśmy elektryczną maszynką do mielenia mięsa. A tradycyjnej ręcznej maszynki do mielenia używamy tylko do nakładania mięsa w jelita. Polecam też przygotować
Dziś nauczysz się przygotować pikantną i smaczną domową kiełbasę! Ma bardzo oryginalny smak za sprawą pikantnych przypraw i dodatku sosu sweet chilli. Ja sos sweet chilli robię sama,, Wy możecie wykorzystać ten ze sklepu.
Składniki na 6 sztuk pikantnej domowej kiełbasy:
500 g zmielonej łopatki
ok. 2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżka oregano
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżka sosu sweet chilli
100 ml chłodnej, przegotowanej wody
Jak samemu przygotować pikantną domową kiełbasę? Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, napełniamy masą mięsną jelita wieprzowe i formujemy kiełbaski, mi wyszło z tej ilości 6 pikantnych kiełbasek. Zagotowujemy w garnku wodę i parzymy kiełbasę ok. 15-20 minut. Studzimy, ja wykorzystałam pikantną domową kiełbasę do przygotowania potrawy: Domowa kiełbasa à la gołąbki.
Taką pikantną domową kiełbasę można grillować, przygotować w cieście francuskim, czy po prostu zjeść z musztardą.