Teraz mamy okres tanich pomarańczy, aż szkoda tego nie wykorzystać. Kupiliśmy ich sporo, z części zrobiłam nalewkę pomarańczowo-kawową, a z pozostałych postanowiłam przygotować również coś dobrego: puree pomarańczowe z dodatkiem wanilii. Użyłam całej laski wanilii. Nie zamierzałam jednak stać przy garnku i mieszać, oraz pilnować, czy coś się przypala. Postanowiłam wykorzystać wolnowar, czyli slowcooker, o którym pisałam tutaj.
Puree pomarańczowe z dodatkiem wanilii jest idealnie gładkie 🙂
Takie pomarańczowe puree można wykorzystać jako nadzienie do naleśników.
Polecam również danie w tym samym klimacie: pomarańczowe tosty francuskie
12 pomarańczy
4 łyżki cukru waniliowego
1 laska wanilii
250 g karmelizowanego cukru (grube kryształy)
sok z 1 cytryny
skórka z 1 pomarańczy, posiekana drobno
Pingback: Zupa krem z marchwi i pomarańczy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zachwycona Pani kulinarnym talentem, postanowiłam zakupić wolnowar i jutro przetestuję to puree. Liczę, ze poleci Pani jeszcze wiele potraw do tego urządzenia i nie będzie to zbędny zakup. Rozumiem, źe to puree po zapasteryzowaniu moźna dłuźej przechowywać? Ile wyvhodzi z tej porcji? Pozdrawiam.
5 słoiczków. Mam jeszcze 2 słoiczki i nic się z nimi nie dzieje złego, a rok temu były robione. A co do wolnowaru proszę ugotować w nim rosół! A golonki jakie są ekstra 🙂