Ser suszony domowy. Suszony twaróg. Suszony biały ser.
Domowy ser suszony, o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i bardzo łatwo go przygotować. Jego smak zależy od jakości twarogu, najlepiej tłustego, wiejskiego. Do tego wiejskie jajka. Ser przypomina klin. Kształt ma owalny, podłużny, który zwęża się ku dołowi. Jego barwa nabiera żółtego koloru w procesie suszenia. W przekroju ser jest jaśniejszy w środku, a ciemniejszy na zewnątrz. Gdy jest prawidłowo wysuszony jest twardy w dotyku. Tym sposobem przygotowuje się też ser podlaski, jednak jego suszenie trwa ok. pół roku, mój ser suszę ok. tygodnia. Serowe gomółki im dłużej się suszy, stają się twarde jak kamień i nadają się do spożycia po utarciu. Po tygodniu suszenia ser można kroić w plastry.
Produkt sam w sobie stanowi doskonałą przekąskę pokrojoną na małe kawałki, można go też podsmażyć na maśle, dzięki czemu staje się miękki. Ser suszony można jeść na kanapkach, dodać do klusek, do sałatek, można go dodawać do farszu na ruskie pierogi, czy posypać nim grzankę.
Polecam też przepisy na inne sery:
– domowy ser żółty
Sery smażone: Z kminkiem lub suszonymi pomidorami
sery topione: Serek topiony (domowy)
Twarogi: twaróg od podstaw i z ziołami
Labneh (arabski serek jogurtowy)
Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce)
Składniki na jedną gomółkę sera suszonego. Suszony twaróg:
miałam 660 g twarogu półtłustego białego (najlepszy jest tłusty)
2 jajka
sól do smaku
Jak przygotować ser suszony domowy? Domowy suszony twaróg. Za pomocą widelca rozdrabniamy ser, dodajemy jajka, doprawiamy do smaku solą i ucieramy aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Ser przekładamy do bawełnianego woreczka w kształcie rożka, zrobionego z kuchennej ściereczki, masę serową dociskamy, dokładnie zwijamy końce. Napełniony rożek z serem związujemy sznurkiem z obu stron, układamy na desce wyłożonej ręcznikiem papierowym i przyciskam drugą deseczką. Aby serek porządnie odciekł należy go obciążyć np. słoikiem lub garnkiem wypełnionym wodą. Takie odciekanie powinno trwać ok. jeden dzień. Potem ser suszymy. Zimą można suszyć ten ser na kaloryferze. Latem można go suszyć w ciepłym, przewiewnym miejscu, można go też podsuszać w ciepłym piekarniku nagrzanym do 25 stopni C. Zawinięty ser można powiesić na kilka tygodni, ale po tygodniu jest już idealny do spożycia. Podsuszony ser wyciągamy delikatnie, by się nie połamał, można go przechowywać w lodówce. Serek jest gotowy i można go wykorzystać w kuchni. Jest smakowity i aromatyczny. Smacznego!
Woreczek po wypraniu i wysuszeniu można wykorzystać do następnego razu .
czy z domowego twarogu wyszedłby podobnie? Niestety tu gdzie mieszkam nie jest dostępny zwykły twaróg w sprzedaży i zawsze robię swój. Jednak nie jest tak zwarty jak sklepowe „klinki” czy podobne. Prezentuje się rewelacyjnie 🙂
Zapewne wyjdzie, tylko radzę dłużej obciążać czymś ciężkim, aby płyn odcisnąć.
Idealna temp. do suszenia będzie w piekarniku z włączonym światłem. U mnie tak trzymał stabilną temperaturę na poziomie 28 st. C (idealnie sprawdzało się przy hodowaniu zakwasu pod chleb)
Jak długo można spożywać taki ser? Po tygodniu musimy go zjeść, czy można go suszyć nieco dłużej?
Druga sprawa… Nieco martwi mnie to surowe jajko w składzie. Czy nie muszę się martwić, że rodzina się potruje?
Prawdziwi górale nawet suszą go pół roku ja to jem co rok z surowym jajkiem i żyje
ja nie ddodaje jajek tylko przetarte nasiona babki
Serek pyszny, robię taki od pokoleń… zawsze na Wielkanoc do zurku tee na tarce.. pyyyycha. Pozdrawiam tradycjonalistow
A ja suszę twaróg wędzony solankowy, który kupuje w Dino. Wkładam go w pończochę i po 2 tygodniach jest twardy jak parmezan. Jeśli ktoś lubi wędzone to polecam.
Jak go suszysz ?
ja nie ddodaje jajek tylko przetarte nasiona babki
Suszenie na kaloryferze czyli centralnie położyć na nim czy powiesić koło niego? W piekarniku 30st ile godzin?
Dlaczego moj serek pęka?
Może za szybko wysycha