Małosolna ogórkowa z papryką bez mięsa. Bezmięsna małosolna zupa ogórkowa z papryką to nietypowa zupa dla nas, zupy w tym ogórkowe przeważnie gotujemy na mięsie. Ta zupa mimo, że bez mięsa jest kolorowa, smaczna i sycąca! A, że teraz sezon na kiszone ogórki to trzeba korzystać póki są takie niezbyt ukiszone. Ogórki nie tylko pakuję w słoiki na zimę, ale na bieżąco robię ogórki małosolne, z których gotuję pyszne zupy i napełniam nimi talerze. Zapraszam na pyszną zupę ogórkową z papryką. Jeśli nigdy nie jedliście, to gwarantuję, że zostaniecie jej fanami! Piotrek twierdzi, że gotuję najlepsze zupy na świecie!
Każdego lata gotuję zupę ze świeżych ogórków gruntowych, albo z małosolnych. Zupy ogórkowe ze świeżych lub małosolnych ogórków wyglądają jak tradycyjna zupa ogórkowa ale są bardziej subtelne w smaku! Ja nie przepadam za kwaśnymi zupami, dlatego eksperymentuję z tradycyjnymi przepisami na zupy! Do zupy ogórkowej wykorzystuję ogórki z działki, a Wam polecam znaleźć sprawdzonego sprzedawcę. My zawsze zwracamy uwagę na jakość produktów, wybieramy nasze sezonowe owoce i warzywa z działki, albo ze sprawdzonego źródła. Te ze znanego źródła są zdrowsze, bo nie są pryskane chemią.
Lato za oknem i lato na talerzu, jedzmy sezonowo. Łapcie nasze przepisy pełnymi łyżkami! Bo ta zupa – bezmięsna małosolna ogórkowa z papryką tylko jedno ma imię!
Koniecznie zobaczcie przepis na ogórkową ze świeżych ogórków z boczkiem i przepis na najlepszą zupę ogórkową z klopsikami.
Bezmięsna małosolna ogórkowa z papryką, składniki na 4 porcje zupy:
1 mały por
2 łyżki masła
1 młoda marchew
1 mała pietruszka
1 czerwona papryka
kawałek korzenia selera
4-5 ogórki małosolne
2 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 i ½ litra bulionu warzywnego
4-5 sztuk ziemniaki
sól i pieprz do smaku
Natka pietruszki i koperek
2-3 łyżki śmietanki 30%
Przygotowanie zupy: Bezmięsnej małosolnej ogórkowej z papryką:
Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdka nasienne, płuczemy i kroimy w kostkę. Pora obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na 4 części, następnie na plasterki. Do wysokiego garnka dodajemy 1 łyżkę masła, pokrojonego pora i co chwilę mieszając szklimy przez ok. 3 minuty.
Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodajemy warzywa do garnka razem z drugą łyżką masła, papryką, mieszamy i smażymy przez około 2-3 minuty. W między czasie dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem.
Wlewamy gorący bulion warzywny i zagotowujemy. Jeśli ktoś nie ma bulionu a wykorzystuje kostki warzywne to może bulion przygotować z kostki warzywnej. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przykrywamy i gotujemy przez około kwadrans. W między czasie ścieramy ogórki małosolne wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach. Można ogórki obrać. Dodajemy do zupy tarte ogórki i gotujemy przez ok. 5 minut . Na koniec odstawiamy zupę z ognia i dodajemy śmietankę. Do zupy: Bezmięsna małosolna ogórkowa z papryką możemy dodać natkę pietruszki i koperek. Smacznego!