Z wiosną w moje kuchenne progi zawsze wita botwinka. Uwielbiam ją w różnych postaciach, czy to zupy na ciepło, w sałatce, czy w chłodnikach.
Przepisy z botwinką:
Botwinka wiosenna
Wiosenna sałatka z botwinki
Gdybym miała dostęp do mleka od krowy, to chłodniki robiłabym tylko na zsiadłym mleku, bo ono najlepiej nadaje się do chłodników. Obecnie chłodniki przygotowuję na jogurcie: Chłodnik z botwinki na jogurcie. Chłodniki z botwinki są smaczne, zdrowe, oraz mają uroczy, różowy kolor. Botwinka i buraczki nie tracą swojego koloru, dzięki zakwaszeniu, tym razem wykorzystałam ocet jabłkowy, może być też sok z cytryny. Dzisiejszy chłodnik przygotowałam z dodatkiem siekanej rzodkiewki, z siekanym koperkiem i szczypiorkiem, na mieszaninie jogurtu greckiego z kwaśną śmietaną. Chłodnik doprawiłam solą i pieprzem.
Chłodnik z botwinki z rzodkiewką, szczypiorkiem i koperkiem na jogurcie i kwaśniej śmietanie jest idealny nie tylko na upały.
A jutro wysyłam Piotra po szczaw, będzie chłodnik ze szczawiu.
Polecam również:
Chłodnik z avocado
Zielony chłodnik z grzankami
Koktajl warzywny ze szpinakiem
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 5 rzodkiewek
- 2 łyżko siekanego młodego koperku
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 400 ml jogurtu greckiego
- 200 ml kwaśniej śmietany 12 %
- sól morska i pieprz do smaku
- 2 łyżki octu jabłkowego
Buraczki z botwinką myjemy, aby nie było piasku. Kroimy buraczki na cienkie plasterki, a łodyżki wraz z liśćmi na małe ok. 0,5 cm kawałki. Wrzucamy buraczki, łodyżki i liście do 200 ml wrzącej osolonej wody z dodatkiem octu jabłkowego, gotujemy 5 minut. Studzimy. Do przestudzonego wywaru dodajemy jogurt i śmietanę, dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek, dodajemy posiekany koperek, szczypiorek. Doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy całość. Podajemy z kleksem śmietany, z uszczypniętym koperkiem, posypujemy szczypiorkiem i drobno posiekanym kawałkiem młodego buraczka. Nie ma nic lepszego od Chłodnika z botwinki z rzodkiewką, szczypiorkiem i koperkiem na jogurcie i kwaśniej śmietanie , smacznego !
Niech tylko przestanie tak paskudnie padać a osobiście nazbieram szczawiu, chłodnik musi być! 🙂
Chłodnik musi być! 🙂
zapraszamy do nowego agregatu blogów ze wszystkich kategorii tematycznych. Dołącz bloga do kategorii kulinaria.
Nie przepadam za chłodnikami, ale Twój wygląda tak apetycznie, że chętnie bym się skusiła 🙂
Mój mąż też nie przepada, a dał sie skusić 🙂
You have an incredibly nice layout for your blog, i want it to utilize on my site also .