Flaczki wołowe z warzywami

Flaczki od jednych zbierają gromy, inni nie odmówią ich sobie. Niektórzy nie wezmą jej do ust, ale my lubimy flaczki:)

Flaczki + jesień = pyszna zupa rozgrzewająca.

SKŁADNIKI na flaczki wieprzowe:

  • 1 kg flaków wołowych oczyszczonych i pokrojonych
  • 1/2 selera,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej,
  • 1/2 łyżeczki mieszanki pieprzów
  • 4 żeberka wieprzowe
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczone i pokrojone flaki wołowe zalewamy wodą, zagotowujemy i odlewamy wodę, płuczemy flaczki. Wkłzdamy je snów do garnka, dodajemy żeberka, 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie i czekamy aż się zagotują, gotujemy około 1 godziny. Podczas gotowania zbierają się szumowiny łyżką cedzakową. Gdy już się nie pojawiają szumowiny dodajemy starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach warzywa, doprawiamy startą gałką muszkatałową, papryką, mieszanką pieprzów i majerankiem. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przed końcem gotowania dodajemy majeranek, gotujemy jeszcze 5 minut, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Podajemy z chlebem. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

6 myśli nt. „Flaczki wołowe z warzywami

  1. lubię flaki. zaskoczyło mnie to, że dodajesz gałkę i żeberka. pierwszy raz się z tym spotykam:)
    a co do samych flaczków, narobiłaś mi ogromnego apetytu. to będzie więc pierwsza rzecz jaką zjem w Polsce.

  2. Pingback: Flaczki orientalne - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Żołądki drobiowe ( flaczki drobiowe) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Pingback: Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Skomentuj Jolanta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *