W niedziele rosół, w poniedziałek pomidorowa?
U mnie często tak jest, najpierw gotuję garnek rosołu, a następnego dnia przygotowuję na jego bazie zupę pomidorową, na zmianę z zupą ogórkową 🙂 Tym razem ugotowałam cały garnek rosołu, aby na jego bazie ugotować inne zupy, m.in zupę kurkową z mleczkiem kokosowym, ogórkową i hiszpańską, pikantną pomidorówkę.
Przeważnie pomidorówkę podaję z makaronem, ale zdarzało się i z ryżem (ja nie lubię ryżu w zupie).
Do tej hiszpańskiej zupy pomidorowej wykorzystałam 1 litr rosołu. A Wy lubicie zupę pomidorową?
Ta hiszpańska wersja zupy pomidorowej bardzo nam smakowała, jest gęsta, pożywna, bardzo pikantna i do tego aromatyczna. Podałam ją z ziemniakami, w pomidorówce to raczej rzadkie.
Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013.
Hiszpańska zupa pomidorowa:
SKŁADNIKI:
- 1 litr rosołu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 6 małych ziemniaków
- 250 g passaty pomidorowej
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- świeży tymianek
- sól do smaku
- kawałek kiełbasy chorizo
- 1 łyżka mąki
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekane ząbki czosnku. Chwilkę dusimy. Wrzucamy pokrojone w pół plastry ziemniaki, dodajemy paprykę i pieprz cayenne, passate pomidorową i chwilkę przesmażamy. Wlewamy rosół, dodajemy posiekany tymianek, pokrojoną w słupki kiełbasę chorizo i gotujemy ok. 15 minut. Mieszamy mąkę z niewielką ilością wody i wlewamy do zupy, mieszając zagotowujemy. Gdy zupa lekko zgęstnieje rozlewamy.
Smacznego!
Uwielbiam wszystkie „wariacje” na temat pomidorówki 🙂 Z ziemniaczkami jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę kiedyś ugotować 🙂
Ciekawa ta hiszpańska pomidorowa z ziemniakami. Ja dzisiaj robiłam tortilla espanola, a na blogu można znaleźć escalivadę, więc jest bardzo hiszpańsko 😉
Nie wyobrażam sobie lata bez tej zupy
Pingback: Zupa z pomidorów. Zupa pomidorowa. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię