Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni

Gdy przychodzi maj na naszym stole nie może zabraknąć szparagów. Zawsze je lubiłam, obojętnie jak przygotowane. często przygotowuję zupę na ich bazie. Przeważnie jest to kremowa zupa. Tym razem przygotowałam kremową zupę szparagową, zupa ma  soczyście zielony, intensywny kolor. Kleks śmietany i prażone na oliwie z chili pestki dyni wieńczą dzieło 😉

Zupa szparagowa, jak i inne potrawy z udziałem szparagów są wpisane w tradycję kuchni wielkopolskiej i zawsze bardzo nam smakują.

Polecam Wam ten przepis na pyszną sezonową kremową zupę szparagową. Możecie też przygotować szparagi w inny sposób:
Szparagi z sosem holenderskim
Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami)
Jaglane muffiny ze szparagami i szynką
Kremowa zupa szparagowa
Tarta ze szparagami
Kremowa zupa szparagowa z serem

Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni

Kremowa zupa szparagowaKremowa zupa szparagowa

Składniki:
– 4 ziemniaki
– pęczek zielonych szparagów
– 1 litr bulionu lub rosołu
– szczypta gałki muszkatałowej
– 2 ziarna ziela angielskiego
–  kwaśna śmietana
– sól i pieprz w młynku
– uprażone na oliwie z chili pestki dyni

Przygotowanie:

Z umytych zielonych szparagów odłamujemy końcówki, kroimy drobniej. Obrane i umyte ziemniaki kroimy drobniej. Zagotowujemy bulion dodajemy, rozdrobnione ziele angielskie, ziemniaki i gotujemy 10 minut, dodajemy pokrojone szparagi, gotujemy 5 minut. Całość miksujemy blenderem na krem. Ziemniaki doskonale zagęszczają zupę, powodując, że uzyskuje kremową konsystencję. Doprawiamy zupę gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do bulionówek, podajemy z kleksem śmietany i posypujemy pestkami dyni.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni

Skomentuj Michał Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *