Ogórkowa zupa zabielana z ziemniakami wg przepisu Piotra.Zupa z ogórków kiszonych tradycyjnie według mojego przepisu, a nie z kwaszonych ogórków ze sklepu. To jest zupa ogórkowa z ziemniakami, marchewką, pietruszką na porcji rosołowej z tradycyjnie kiszonych ogórków. Zupa z kiszonych ogórków to jedna z ulubionych zup mojego męża. Gdy tylko ukiszą się pierwsze ogórki to Piotrek zaczyna gotowanie zupy ogórkowej.
Ogórkowa zupa na mięsie z warzywami:
Składniki:
- 1 duża porcja rosołowa ze skrzydłami
- 8 szt ogórków kiszonych,
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki,
- 100- 150 ml słodkiej śmietany
- 3-4 szt. ziela angielskiego,
- 2-3 szt. liście laurowe,
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- koperek posiekany
PRZYGOTOWANIE:
Porcję rosołową zalać zimną wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie, liście laurowe i zagotować, gotować od chwili zagotowania wody ok. 20 minut. W między czasie ziemniaki obrać, umyć, pokroić je w grubą kostkę, natomiast ogórki, pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Marchewkę pokroić w plastry. Dodać warzywa do garnka, oprócz ogórków, gotować około 15 minut, następnie dodać tarte ogórki kiszone i gotować ok. 5 minut. Na koniec zupę ogórkową doprawić pieprzem i wlać śmietanę, doprowadzić do wrzenia, nie trzeba gotować, można dodać posiekany koperek. Zupę przelać do talerzy lub bulionówek, udekorować natką pietruszki.Smacznego!