Sierpień i wrzesień to miesiące, w którym przygotowuję różne dania z papryką, papryki są wtedy bardzo tanie. Przygotowuję zapasy na zimę, zamroziłam mix kolorowych pokrojonych w paski papryk, przygotowałam marynowaną paprykę w słoikach, A pikantna zupa paprykowa została przygotowana z dodatkiem niesamowicie smacznej pasty paprykowej, którą zrobiłam również na zimę do słoików. Niedawno z tym dodatkiem przygotowałam zupę paprykową z wołowiną.
Inne przepisy na zupy z wykorzystaniem papryki:
Zupa gulaszowa (z pieczarkami)
Węgierska zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa z pieczarkami i papryką
Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami
Gęsta i smaczna pikantna zupa paprykowa z wieprzowiną. Zupa jest pyszna, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna.
SKŁADNIKI:
- 50 dag szynki wieprzowej
- 2 papryki kolorowe (czerwona, żółta)
- 2 papryczki chilli
- 1 cebula
- 1/2 litra wody,
- 1/2 litra bulionu,
- 2 ziemniaki,
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka soli,
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczka ziarnistego pieprzu
- domowa pasta paprykowa – 250 ml
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE:
Szynkę wieprzową kroimy w kostkę i wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy solą, wlewamy 1/2 litra wrzącej wody i gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy bulion, dodajemy rozgniecione w moździerzu przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plasterki, dodajemy cały słoik pasty paprykowej i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę chilli i gotujemy ok. 10 minut, tak aby papryka się nie rozgotowała. Ewentualnie zupę paprykową doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozlewamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!
Wygląda zjawiskowo. Człowiek by się chętnie na nią rzucił i ze smakiem zjadł. Lubię ostre zupy i ta by mi smakowała, wiem to 😉
Michał, muszę zrobić ponownie, bo bardzo smaczna jest 🙂
Witam! A czym zastąpić domową pastę paprykową, bo takiej nie mam? Alek
Ajwar polecam.