Rosół z kurczaka

Rosół z kurczaka.

Gdy przychodzi niedziela to na pierwsze danie tradycyjnie musi być rosół z makaronem. Uwielbiamy rosół, możemy zawsze jeść tę zupę i nigdy nam się nie znudzi. Drugie danie może być różnorakie, ale rosół MUSI BYĆ obowiązkowo!

A w poniedziałek może być pomidorówka na niedzielnym rosole, albo inna zupa.  Jakie są nasze ulubione zupy możecie przeczytać TUTAJ.

rosół z kurczaka

 

  • Składniki na rosół z kurczaka
  • 1  kurczak
  • 3 marchewki
  • por
  • pietruszka
  • 1/3  selera
  • 1  cebula
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • mielony pieprz czarny
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • zielona natka pietruszka
  • makaron dowolny

Jak przygotować Rosół z kurczaka? Do dużego garnka wkładamy rozdzielone kawałki kurczaka i zalewamy zimną wodą.  Dodajemy obrane i umyte  warzywa,  opaloną cebulę,  1 łyżeczkę soli, zagotowujemy, gdy pojawią się na powierzchni rosołu szumowiny to je ściągamy łyżką cedzakową. Następnie dodajemy przyprawy: 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego, ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu , musimy uważać aby rosół się nie zagotował, ma tylko lekko pyrkać.  Gotujmy  na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.  Na koniec doprawiamy mielonym pieprzem i ewentualnie  solą.  Marchewkę i mięso wyciągamy z rosołu, marchewkę kroimy w plastry i wraz z makaronem układamy na dużym talerzu.Zalewamy  wrzącym rosołem, posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *