Dzisiaj przepis na pyszną zupę grzybową z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Czosnek niedźwiedzi występuje w lasach i jest w Polsce objęty ochroną gatunkową. Charakteryzuje się silnym, czosnkowym zapachem. Paczuszkę z taka zawartością otrzymałam od firmy Royal Brand.
Przepis na zupę grzybową jest uniwersalny można zmieniać tylko gatunki grzybów lub je mieszać.
- 10 świeżych podgrzybków
- 1 pietruszka
- 1 marchew
- 1 litr rosołu
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego Royal Brand
- 2 kartofle
- 1 łyżka oleju kujawskiego 3 ziarna
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Rozgrzać na głębokiej patelni olej, wsypać umyte i pokrojone w plastry podgrzybki, wraz z pokrojoną marchewką i pietruszką, dodać kopiastą łyżkę suszonego czosnku niedźwiedziego i lekko podsmażyć pod przykryciem. Wlać litr rosołu, lub dodać kostkę bulionową, wsypać pokrojone w kostkę kartofle, lekko doprawić solą, pieprzem i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Zupę rozlać do talerzy.
Zupa grzybowa jest pyszna. Smacznego