Prosta i pyszna zupa z marchewki i puree z pomarańczy w orientalnym stylu,( które przygotowałam sama w slow cooker) podana z dzikim ryżem i ryżem długoziarnistym. Zupa jest nie tylko dietetyczna ale i wegetariańska. Przygotowana na lekkim warzywnym wywarze z dodatkiem chili i indyjskiego curry.
Na blogu już jest przepis na zupę krem marchewkową, oraz na wiele innych zup kremów.
Zupa krem z marchwi i pomarańczy, przygotujcie wg tego przepisu, gdyż nawet Ci co nie lubią marchewki w zupie powiedzą, że zupa jest bardzo smaczna!
- 1/2 litra wywaru warzywnego
- 1 szalotka
- 2 marchewki
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki puree z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki curry indyjskie Kamis
- szczypta chilli
- ryż dziki i ryż długoziarnisty
- 2 łyżki śmietanki 30%
Ryż był ugotowany przy okazji przygotowania gołąbków i wątróbki.
W rondelku podgrzewamy oliwę, szklimy na niej drobno pokrojoną szalotkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy startą marchewkę i dusimy. Podgrzewamy wywar warzywny i wlewamy do rondelka. Dodajemy puree pomarańczowe, mieszamy i zagotowujemy, a następnie miksujemy blenderem, ale niezbyt dokładnie. Dodajemy do zupy indyjskie curry, oraz odrobinę chill do smaku. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia 2-3 minuty. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy trochę wrzącej wody lub śmietankę. Podajemy zupę z dwoma gatunkami ryżu i oregano.
Smacznego!
Pysznie się prezentuje. Na pewno wypróbuję.
Ciekawy blog, dzięki za artykuł.
Pingback: Zupa z marchewki z groszkiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa orientalna ale pychotka ,dzis zrobilam:)dziekuje za przepis