Zupa krupnik na wołowinie, rozgrzewająca tradycyjna zupa z kaszy, to jedna z moich ulubionych zup.
Miałam dodać przepisy na pączki z różnych stron świata, ale nadszedł silny mróz, więc podrzucam Wam mój sprawdzony przepis na polską zupę, czyli krupnik. W takie mroźne zimowe dni na polski krupnik rozgrzewa doskonale podobnie jak zupa cygańska, czy Zupa meksykańska z mięsem mielonym.. Krupnik – zupę z kaszą z krupami. przeważnie gotuję na wywarze mięsnym, z dodatkiem ziemniaków i marchewki, ale na samych warzywach krupnik też jest smaczny. Czasami dodaję do tej zupy grzyby suszone. Lubię ją jeść z kawałkami mięsa.
A jeśli szukasz przepisów na inne ulubione zupy, zerknij TUTAJ .
Krupnik ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Może dlatego, że ma niezbyt ciekawy wygląd, taki szarobury? Bo czy zupa z kaszy może mieć ładny kolor? Bo smak ma wg mnie doskonały. Można do krupniku dodawać różne gatunki kasz (krup) jęczmienną: perłową lub wiejską, albo pęczak, czy kaszę bulgur. Ja tym razem zrobiłam z kaszą jęczmienną perłową. Obowiązkowo dodaję też do krupniku ziemniaki i marchewkę.
Czasami zaciągam krupnik śmietaną, czasami zostawiam w formie czystej lub dodając koperek. Można ugotować zupę krupnik bez dodatków mięsa czy śmietany, tylko na bulionie warzywnym, taki bezmięsny krupnik jest lekki, pyszny, po prostu bardzo smaczny 🙂 Wg mnie krupnik pod każdą postacia jest smaczny!
Polecam również krupnik na kurczaku
krupnik ze świeżym koperkiem z ziemniakami i kaszą perłową
Szukasz przepisu na najlepszy krupnik? Ten przepis jest dla Ciebie! Krupnik na wołowinie z kaszą jęczmienną (zupa z kaszy) :
Zupa krupnik na wołowinie, Składniki:
1 pasek wołowiny np. szponder pokrojony na nieduże kawałki,
sól do smaku,
1 op. włoszczyzny (kawałek selera, 2-3 marchewki, kawałek pora, 1 pietruszka,
100-150 g kaszy jęczmiennej,
1 liść laurowy
3 szt. ziela angielskiego,
do smaku czarny pieprz,
1 szt. cebula,
2-3 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
natka pietruszki – suszona
Jak ugotować zupę krupnik na wołowinie? Do garnka wkładamy pokrojony kawałek wołowiny, dodajemy 1 łyżeczkę soli, ziele i liść laurowy, zalewamy 1,5 litrem wody i gotujemy aż mięso będzie prawie miękkie. Warzywa można podsmażyć na patelni przed dodaniem do garnka. Dodajemy cebulę, pokrojone w plasterki marchewkę, całą pietruszkę i seler i gotujemy ok. 10 minut, wsypujemy kaszę, dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Krupnik doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i np. natką lub koperkiem. Krupnik wraz z marchewką, ziemniakami i kawałkami mięsa wlewamy do talerzy. Smacznego.
Wedlug mojego uznania krupnik na wolowinie jest smaczniejszy,Wlosi i Meksykanie
krupnik gotuja na wolowinie i bez ziemniakow i smietany.
Pozdrawiam.