Zupa krupnik na wołowinie, rozgrzewająca tradycyjna zupa z kaszy, to jedna z moich ulubionych zup.
Miałam dodać przepisy na pączki z różnych stron świata, ale nadszedł silny mróz, więc podrzucam Wam mój sprawdzony przepis na polską zupę, czyli krupnik. W takie mroźne zimowe dni na polski krupnik rozgrzewa doskonale podobnie jak zupa cygańska, czy Zupa meksykańska z mięsem mielonym.. Krupnik – zupę z kaszą z krupami. przeważnie gotuję na wywarze mięsnym, z dodatkiem ziemniaków i marchewki, ale na samych warzywach krupnik też jest smaczny. Czasami dodaję do tej zupy grzyby suszone. Lubię ją jeść z kawałkami mięsa.
A jeśli szukasz przepisów na inne ulubione zupy, zerknij TUTAJ .
Krupnik ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Może dlatego, że ma niezbyt ciekawy wygląd, taki szarobury? Bo czy zupa z kaszy może mieć ładny kolor? Bo smak ma wg mnie doskonały. Można do krupniku dodawać różne gatunki kasz (krup) jęczmienną: perłową lub wiejską, albo pęczak, czy kaszę bulgur. Ja tym razem zrobiłam z kaszą jęczmienną perłową. Obowiązkowo dodaję też do krupniku ziemniaki i marchewkę.
Czasami zaciągam krupnik śmietaną, czasami zostawiam w formie czystej lub dodając koperek. Można ugotować zupę krupnik bez dodatków mięsa czy śmietany, tylko na bulionie warzywnym, taki bezmięsny krupnik jest lekki, pyszny, po prostu bardzo smaczny Wg mnie krupnik pod każdą postacia jest smaczny!
Polecam również krupnik na kurczaku
krupnik ze świeżym koperkiem z ziemniakami i kaszą perłową
Szukasz przepisu na najlepszy krupnik? Ten przepis jest dla Ciebie! Krupnik na wołowinie z kaszą jęczmienną (zupa z kaszy) :
Zupa krupnik na wołowinie, Składniki:
1 pasek wołowiny np. szponder pokrojony na nieduże kawałki,
sól do smaku,
1 op. włoszczyzny (kawałek selera, 2-3 marchewki, kawałek pora, 1 pietruszka,
100-150 g kaszy jęczmiennej,
1 liść laurowy
3 szt. ziela angielskiego,
do smaku czarny pieprz,
1 szt. cebula,
2-3 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
natka pietruszki – suszona
Jak ugotować zupę krupnik na wołowinie? Do garnka wkładamy pokrojony kawałek wołowiny, dodajemy 1 łyżeczkę soli, ziele i liść laurowy, zalewamy 1,5 litrem wody i gotujemy aż mięso będzie prawie miękkie. Warzywa można podsmażyć na patelni przed dodaniem do garnka. Dodajemy cebulę, pokrojone w plasterki marchewkę, całą pietruszkę i seler i gotujemy ok. 10 minut, wsypujemy kaszę, dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Krupnik doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i np. natką lub koperkiem. Krupnik wraz z marchewką, ziemniakami i kawałkami mięsa wlewamy do talerzy. Smacznego.

Wedlug mojego uznania krupnik na wolowinie jest smaczniejszy,Wlosi i Meksykanie
krupnik gotuja na wolowinie i bez ziemniakow i smietany.
Pozdrawiam.