Zupa z mięsem i soczewicą to mój pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego, kolorowej papryki i soczewicy. Lubię dodawać mięso mielone do zup, powstają wtedy pyszne, ale niestandardowe zupy typu: zupa meksykańska, pomidorowa, czy pieczarkowa. Prosta i smaczna zupa, taki mój polski bogracz tylko, że z soczewicą i zmieloną wołowiną. Kuchnia węgierska obfituje w potrawy z papryką. To właśnie ona nadaje daniom smaku i aromatu, jedną z takich potraw jest bogracz z papryką i wołowiną. Zupa z mięsem i soczewicą najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się połączą. Wtedy smakuje rewelacyjnie, jest rozgrzewająca, sycąca i pyszna.
A za oknem w marcu jak w garncu, czyli raz zimno, raz ciepło, więc my się rozgrzewamy gorącą zupą z soczewicy i mięsa mielonego, z dodatkiem żółtej i czerwonej papryki, szczyptą chilli i imbiru.
Polecam też Wam inny przepisy na: zupę pomidorową z mielonym mięsem, zupę pomidorową z soczewicą i mięsem mielonym, oraz wpis z 40 tradycyjnymi przepisami na ulubione zupy , wpis z 18 przepisami na zupy z pomidorami . Polecam też wpis na 60 przepisów na obiady w 15 minut.
Składniki:
300 g mięsa mielonego, u mnie mielona wołowina
1-11/2 litra wywaru warzywnego, rosołu, a nawet bulionu z kostki
Kilka łyżek przecieru pomidorowego
1 puszka soczewicy całej
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 duża marchew
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
1 puszka pomidorów krojonych z zalewy
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
szczypta chili i imbiru
olej do smażenia
natka pietruszki do posypania zupy
Jak przygotować zupę z mięsem i soczewicą?
Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na patelni. Wrzucamy na patelnię mięso mielone i smażymy ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną i żółtą paprykę, przecier pomidorowy, chwilę smażymy razem. Marchew obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem. Zagotowujemy, dodajemy mięso z warzywami, krojone pomidory wraz z zalewą i dalej gotujemy ok. 15, wsypujemy soczewicę i chwilkę gotujemy, 1-2 minuty. Soczewica nie może się rozpaść. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, oraz chili i imbirem. Zupę podajemy gorącą, posypaną natką pietruszki. Smacznego 🙂