Zupa pomidorowa z soczewicą i mięsem mielonym. Nie ma to jak tradycyjna poniedziałkowa pomidorówka na niedzielnym rosole z ryżem lub makaronem. Dzisiaj zdradzę Wam mój przepis na trochę inną zupę pomidorową według mojego pomysłu, w której ryż/ makaron zastąpiłam czerwoną soczewicą. Bardzo smaczna zupa pomidorowa z soczewicą i mięsem mielonym z dodatkiem imbiru i czosnku, z warzywami, lekko pikantna i bardzo aromatyczna. Można wykorzystać do jej przygotowania rosół, bulion warzywny lub wodę tak jak ja tym razem! Bardzo dobrze rozgrzewa, ta pomidorówka to idealna zupa na niepogodę. Ale w pogodne dni też będzie Wam smakować 😉 Czerwona soczewica w połówkach, którą wykorzystałam do przygotowania tej zupy nie wymaga namaczania, ani długiego gotowania, dodaję ją na sam koniec, aby była zdatna do jedzenia wystarczy maksymalnie 10 minut.
![Pomidorówka](http://straga.pl/wp-content/uploads/2020/01/pomidorowa.jpg)
![](http://straga.pl/wp-content/uploads/2020/01/Zupa-pomidorowa.jpg)
Polecam też Wam inny przepis na zupę pomidorową z mielonym mięsem, oraz wpis z 40 tradycyjnymi przepisami na ulubione zupy , wpis z 16 przepisami na zupy z pomidorami . Polecam też wpis na 60 przepisów na obiady w 15 minut.
Składniki na garnek zupy pomidorowej z soczewicą i mięsem mielonym:
500 g – Mielone mięso z łopatki wieprzowej
Przecier pomidorowy ok. 200g
Czerwona soczewica (szklanka poj. 50 ml)
2 ząbki czosnku
1 cebula
Kawałek Imbiru (ok. 3 cm)
Przyprawy: papryka ostra, zioła prowansalskie, czarny pieprz i sól
Włoszczyzna (seler, marchewka, pietruszka)
Przygotowanie zupy pomidorowej z soczewicą i mięsem mielonym.
Włoszczyznę myjemy i obieramy. Marchewkę kroimy w plastry, seler i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę w drobną kostkę, czosnek i imbir bardzo drobno siekamy.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Dodajemy cebulkę, szklimy i dodajemy mielone mięso. Smażymy na małym ogniu, ciągle mieszając ok. 5 minut. Jak mięso się lekko zarumieni, dodajemy czosnek i imbir, chwilkę dusimy i dodajemy pokrojoną włoszczyznę. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, dodajemy zioła prowansalskie. Całość dusimy ok. 2 ½ minuty, następnie dodajemy przecier pomidorowy i podlewamy wrzącą wodą w takiej ilości jakiej chcemy mieć gęstą zupę. Jeśli chcemy żeby zupa była bardzo gęsta, dajemy mało wody.
Na samym końcu do garnka dodajemy soczewicę. Czerwoną soczewicę bardzo łatwo rozgotować i zrobić z niej puree, a ta w zupie pomidorowej ma być cała i lekko chrupiąca. Ja zupę gotowałam wcześniej z myślą, że będzie podana po południu. Dlatego gotowałam soczewicę tylko 5 minut, a potem ok. 5 minut drugi raz tuż przed podaniem. Dlatego zupę doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy tak by zupa jedynie pyrkała ok. 5 minut. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy. Gdy zupę chcemy od razu podać to zupę z soczewicą gotujemy ok. 10 minut kontrolując jednocześnie stan soczewicy aby się nie rozgotowała, no chyba że chcecie zupę krem z soczewicy to gotujcie zupę dłużej 😉 . Smacznego!
![Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...](http://www.linkwithin.com/pixel.png)
Bardzo lubię takie połączenia smaków – pomidory, soczewica i mięso. Czego chcieć więcej? 🙂