Zupa pomidorowa na rosole z makaronem, to jedna z moich ulubionych zup. Natomiast moja mama pomidorówkę jadała tylko z ryżem, więc w naszym domu gdy była zupa pomidorowa podawane były do niej dwa dodatki: makaron i ryż, każdy wybierał to co lubi.
Oczywiście tradycyjna zupa pomidorowa jest u nas w domu gotowana na rosole inne zupy z pomidorów przygotowywane są w zależności co nam w duszy gra.
Przepis na rosół znajdziecie tutaj i inne ulubione zupy.
SKŁADNIKI n zupę pomidorową na rosole:
- 1 litr rosołu
- 2-3 ugotowane marchewki
- kawałek ugotowanego mięsa z rosołu
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego o dużej zawartości pomidorów
- 1 łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- makaron
- natka pietruszki lub bazylia
Jak ugotować tradycyjną zupę pomidorową na rosole. Podgrzewamy rosół, dodajemy cały słoiczek koncentratu pomidorowego, wsypujemy 1 łyżkę cukru, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy dalej na małym ogniu, aż koncentrat się rozpuści, można sobie pomóc trzepaczką. Mięso z rosołu oddzielamy od kości, dzielimy na mniejsze kawałki, ugotowaną marchewkę kroimy w plasterki. są miękkie wyciągamy je z zupy. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Zagęszczamy zupę skrobią ziemniaczaną wymieszaną w 100 ml śmietanki i chwilkę gotujemy, do zupy wkładamy mięso i marchewkę. Rozlewamy zupę do miseczek , podajemy z makaronem lub ryżem i dekorujemy świeżą natką pietruszki lub bazylią.