Zupa pomidorowa z mięsem mielonym i makaronem bądź ryżem. Czytelnicy bloga wiedzą, że oprócz mięsa uwielbiamy zupy i często je gotujemy. Zupa pojawia się u nas 2-3 razy w tygodniu. Zrobiło się chłodno, więc ostatnio na tapecie są u nas zupy z mięsem mielonym albo kiełbasą. Polecam zupę pieczarkową, zupę cygańską i zupę meksykańską. Tym razem postanowiłam ugotować ulubioną zupę Piotra w bogatszej wersji, pomidorówkę z mięsem mielonym. Dodatek mięsa mielonego sprawia, że zupa pomidorowa jest bardzo sycąca. Dzięki czosnkowi, oraz ziołom jest bardzo aromatyczna. Tak jak zupa cygańska, meksykańska ta pomidorówka z mięsem najlepiej smakuje na drugi dzień.
Przepis na zupę pomidorową z mięsem mielonym i makaronem.
Składniki:
300 g mielonego mięsa z karkówki wieprzowej
750 ml rosołu lub bulionu
puszka pomidorów krojonych z czosnkiem i cebulą
mały koncentrat pomidorowy (50g)
100 ml słodkiej śmietanki 30%
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka z rosołu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju
makaron lub ryż
Jak przygotować zupę pomidorową z mięsem mielonym. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim mięso, aż zmieni kolor i nie będzie surowe, Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek i dusimy. Po około 5 minutach dodajemy krojone pomidory z puszki i koncentrat, dusimy kolejne 5 minut. Następnie mięso zalewamy rosołem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Śmietankę łączymy z mąką, zalewamy kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka, dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Do zupy dodajemy ugotowany makaron lub ryż, możemy doprawić świeżymi ziołami, np. bazylią albo siekaną natką pietruszki. Smacznego!
Przepyszna zupka!Polecam z czystym sumieniem;o)
Jeszcze nie jadłam zupy w takim wydaniu, ale wygląda obłędnie. Dzięki za przepis zobaczymy jaka wyjdzie u mnie
Polecam, zupa Pychota
Zupka pierwsza klasa ,ale rzeczywiście najlepiej smakuje na 2 dzień tylko że z ryżem bo makaron napecznieje i jest bardzo gęsta. POLECAM.
Makaron dodajemy ugotowany na talerz, nie gotujemy go w pomidorówce.
Makaron gotuje się oddzielnie i dodaje siepóźniej do zupy pomidorowej😉
Zupa pychotka 😉
Ta zupa jest pyszna na zimowe obiady, z tego przepisu robię ją już parę lat
Pycha, polecam👍
Zupka wygląda pysznie. Tylko dlaczego jest tak uboga w warzywa?