Zupa pomidorowa z soczewicą i mięsem mielonym. Nie ma to jak tradycyjna poniedziałkowa pomidorówka na niedzielnym rosole z ryżem lub makaronem. Dzisiaj zdradzę Wam mój przepis na trochę inną zupę pomidorową według mojego pomysłu, w której ryż/ makaron zastąpiłam czerwoną soczewicą. Bardzo smaczna zupa pomidorowa z soczewicą i mięsem mielonym z dodatkiem imbiru i czosnku, z warzywami, lekko pikantna i bardzo aromatyczna. Można wykorzystać do jej przygotowania rosół, bulion warzywny lub wodę tak jak ja tym razem! Bardzo dobrze rozgrzewa, ta pomidorówka to idealna zupa na niepogodę. Ale w pogodne dni też będzie Wam smakować 😉 Czerwona soczewica w połówkach, którą wykorzystałam do przygotowania tej zupy nie wymaga namaczania, ani długiego gotowania, dodaję ją na sam koniec, aby była zdatna do jedzenia wystarczy maksymalnie 10 minut.
Polecam też Wam inny przepis na zupę pomidorową z mielonym mięsem, oraz wpis z 40 tradycyjnymi przepisami na ulubione zupy , wpis z 16 przepisami na zupy z pomidorami . Polecam też wpis na 60 przepisów na obiady w 15 minut.
Składniki na garnek zupy pomidorowej z soczewicą i mięsem mielonym:
500 g – Mielone mięso z łopatki wieprzowej
Przecier pomidorowy ok. 200g
Czerwona soczewica (szklanka poj. 50 ml)
2 ząbki czosnku
1 cebula
Kawałek Imbiru (ok. 3 cm)
Przyprawy: papryka ostra, zioła prowansalskie, czarny pieprz i sól
Włoszczyzna (seler, marchewka, pietruszka)
Przygotowanie zupy pomidorowej z soczewicą i mięsem mielonym.
Włoszczyznę myjemy i obieramy. Marchewkę kroimy w plastry, seler i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę w drobną kostkę, czosnek i imbir bardzo drobno siekamy.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Dodajemy cebulkę, szklimy i dodajemy mielone mięso. Smażymy na małym ogniu, ciągle mieszając ok. 5 minut. Jak mięso się lekko zarumieni, dodajemy czosnek i imbir, chwilkę dusimy i dodajemy pokrojoną włoszczyznę. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, dodajemy zioła prowansalskie. Całość dusimy ok. 2 ½ minuty, następnie dodajemy przecier pomidorowy i podlewamy wrzącą wodą w takiej ilości jakiej chcemy mieć gęstą zupę. Jeśli chcemy żeby zupa była bardzo gęsta, dajemy mało wody.
Na samym końcu do garnka dodajemy soczewicę. Czerwoną soczewicę bardzo łatwo rozgotować i zrobić z niej puree, a ta w zupie pomidorowej ma być cała i lekko chrupiąca. Ja zupę gotowałam wcześniej z myślą, że będzie podana po południu. Dlatego gotowałam soczewicę tylko 5 minut, a potem ok. 5 minut drugi raz tuż przed podaniem. Dlatego zupę doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy tak by zupa jedynie pyrkała ok. 5 minut. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy. Gdy zupę chcemy od razu podać to zupę z soczewicą gotujemy ok. 10 minut kontrolując jednocześnie stan soczewicy aby się nie rozgotowała, no chyba że chcecie zupę krem z soczewicy to gotujcie zupę dłużej 😉 . Smacznego!
Bardzo lubię takie połączenia smaków – pomidory, soczewica i mięso. Czego chcieć więcej? 🙂