Zupa z kurkami z dodatkiem makaronu, jarzyn i koperku.
Piotrek jak zwykle poszedł z psem do lasu i wrócił z kurkami.
SKŁADNIKI:
- 2 garści kurek,
- 1 łyżka koperku,
- 1 opakowanie bulionu babuni z pietruszką,
- 1/2 szkl. makaronu koraliki,
- 1 szt. mała marchewka,
- 1/4 seler,a
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE: Marchewkę i seler umyć i obrać ze skórki, następnie zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Zagotować 1 litr wody, dodać 1/2 łyżeczkę soli i chwilkę gotować wraz z warzywami, dodać 1 opakowanie bulionu drobiowego babuni z pietruszką, gotować aż się rozpuści, dodać 2 garści oczyszczonych i umytych, świeżych kurek, 1/2 szklanki makaronu koraliki i gotować wszystko 6-8 minut, dodać łyżkę świeżego koperku, jeszcze chwilkę gotować i rozlać do miseczek.