Zupa ziemniaczana z chorizo to bardzo prosta i bardzo smaczna zupa. Oprócz mini chorizo, czyli tradycyjną hiszpańską kiełbasę robioną z wieprzowiny o mocnym, charakterystycznym zapachu i paprykowym kolorze dodałam też czerwoną paprykę, pomidory i pepperoni. Zupa jest bardzo pikantna, ale połączenie tych składników doskonale wzbogaca smak i aromat.
Składniki:
2 duże ziemniaki
150 g mini chorizo PEKPOL
1 cebula
3 pomidory lub puszka pomidorów
1/2 dużej papryki
1 pepperoni
2 ząbki czosnku
1 litr wody
sól morska Kamis
oliwa
liść laurowy
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżka Fit up! z dodatkiem błonnika z lubczykiem Kamis
Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oliwie aż zmiękną. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy pokrojone pomidory, paprykę, pepperoni, chorizo pokrojone w plastry i liść laurowy oraz łyżeczkę ostrej papryki. Dolewamy 750 ml wody i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Na koniec doprawiamy przyprawą Fit up i solą.
Smacznego!
Mmm.. uwielbiam chorizo! Nie dodawałam jej jeszcze do zupy, ale ten przepis niezwykle kusi. 😉
Serdecznie dziękuję za dodanie przepisu do akcji „Męska uczta!” 😉
Ja dodaję jeszcze ok.5 minut przed końcem gotowania zupy pokrojoną w grubą kostkę cukinię i szczyptę kminku. Mmmmmniam 🙂