Żurek z klopsikami z białej kiełbasy

Piotrek bardzo lubi zupy, często przygotowuje żurek, nawet w lecie, gdyż bardzo go lubi jeść. Żurek to bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa, która doskonale zastępuje  cały obiad. Na Wielkanoc żurek przygotowuje na zakwasie z mąki żytniej. Przepis na zakwas znajdziecie na blogu. W trakcie roku nie robimy zakwasu, tyko wykorzystuje dobrej jakości  zakwas jest kupny, nie z plastykowej butelki tylko ze szklanej. Dodatkiem do żurku przeważnie jest boczek i kiełbasa, najczęściej biała. Ty razem są to klopsiki przygotowane z domowej białej kiełbasy ale jeśli kupujecie białą kiełbasę to może też taka być, ale pamiętajcie, że musi to być surowa biała kiełbasa. Lada moment zacznie się jesień, więc na blogu jak zwykle pojawi się więcej przepisów na zupy i inne rozgrzewające dania.

Żurek z klopsikami z białej kiełbasy:

Żurek z klopsikami z białej kiełbasyŻurek z klopsikami z białej kiełbasy

 Składniki:
– włoszczyzna
– 250 g parzonego boczku
– majeranek, natka pietruszki
– sól, pieprz do smaku,
– 2  listki laurowe
– 2  ziarna ziela angielskiego
– 2 ząbki czosnku
– ½ litra zakwasu
– 4  kiełbasy białe surowe (domowej roboty) lub ze sklepu
– 1 łyżka kaszki manny
– 1 jajko
Przygotowanie:

Parzony boczek kroimy w kostkę, przekładamy go do garnka . Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy  z włoszczyzną (marchewka, kawałek selera i pietruszka), z zielem angielskim i listkami laurowymi ok. 20 min. Z kiełbasy ściągamy osłonkę i przekładamy masę mięsną do miski, dodajemy jajko i kaszkę manną, wyrabiamy masę i formujemy klopsiki, które w połowie gotowania żurku wkładamy do garnka. Wlewamy ok. 1/2 litra zakwasu , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy żurek majerankiem. W razie potrzeby doprawiamy żurek solą i czarnym pieprzem, gotujemy ok. 10 minut. Żurek podajemy z klopsikami, boczkiem i natką  pietruszki. Można do  żurku podać puree z ugotowanych  ziemniaków, wymieszanych ze skwarkami z boczku.

Żurek z klopsikami z białej kiełbasyŻurek z klopsikami z białej kiełbasy

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Żurek z klopsikami z białej kiełbasy

  1. Pingback: Blogowy stół wielkanocny | Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *