Piotrek bardzo lubi zupy, często przygotowuje żurek, nawet w lecie, gdyż bardzo go lubi jeść. Żurek to bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa, która doskonale zastępuje cały obiad. Na Wielkanoc żurek przygotowuje na zakwasie z mąki żytniej. Przepis na zakwas znajdziecie na blogu. W trakcie roku nie robimy zakwasu, tyko wykorzystuje dobrej jakości zakwas jest kupny, nie z plastykowej butelki tylko ze szklanej. Dodatkiem do żurku przeważnie jest boczek i kiełbasa, najczęściej biała. Ty razem są to klopsiki przygotowane z domowej białej kiełbasy ale jeśli kupujecie białą kiełbasę to może też taka być, ale pamiętajcie, że musi to być surowa biała kiełbasa. Lada moment zacznie się jesień, więc na blogu jak zwykle pojawi się więcej przepisów na zupy i inne rozgrzewające dania.
Żurek z klopsikami z białej kiełbasy:
Składniki:
– włoszczyzna
– 250 g parzonego boczku
– majeranek, natka pietruszki
– sól, pieprz do smaku,
– 2 listki laurowe
– 2 ziarna ziela angielskiego
– 2 ząbki czosnku
– ½ litra zakwasu
– 4 kiełbasy białe surowe (domowej roboty) lub ze sklepu
– 1 łyżka kaszki manny
– 1 jajko
Przygotowanie:
Parzony boczek kroimy w kostkę, przekładamy go do garnka . Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy z włoszczyzną (marchewka, kawałek selera i pietruszka), z zielem angielskim i listkami laurowymi ok. 20 min. Z kiełbasy ściągamy osłonkę i przekładamy masę mięsną do miski, dodajemy jajko i kaszkę manną, wyrabiamy masę i formujemy klopsiki, które w połowie gotowania żurku wkładamy do garnka. Wlewamy ok. 1/2 litra zakwasu , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy żurek majerankiem. W razie potrzeby doprawiamy żurek solą i czarnym pieprzem, gotujemy ok. 10 minut. Żurek podajemy z klopsikami, boczkiem i natką pietruszki. Można do żurku podać puree z ugotowanych ziemniaków, wymieszanych ze skwarkami z boczku.
Pingback: Blogowy stół wielkanocny | Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)