Klopsiki z ryżem i marchewką na parze

Klopsiki gotowane na parze, można podać z sosem. Zamiast bułki wystarczy dodać ryż paraboliczny, który doskonale spisuje się w tym daniu.  Proponuję przygotować klopsiki z dodatkiem marchewki.

klopsiki z ryżem

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego z szynki,
  • 1 łyżka przyprawa do mięsa mielonego,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • 1 szt jajko,
  • 100 g ryżu Parboiled Kupiec,
  • 2 marchewki,
  • sól morska i pieprz kolorowy Kamis,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich do gotowania naparze

Do mielonego mięsa dodajemy łyżkę przyprawy do mięsa mielonego, 1 łyżkę kurkumy, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, wbijamy jajko, wsypujemy woreczek ryżu i dokładnie mieszamy. Do masy mięsnej i dodajemy startą marchewkę,mieszamy.  Formujemy małe klopsiki, które układamy w dwóch pojemnikach parowara, następnie w miejsce na zioła wsypujemy zioła prowansalskie, które podczas gotowania będą wydzielać swój specyficzny zapach i aromat. Klopsiki gotujemy na parze ok. 20 minut, jeśli uważamy, że ryż jeszcze nie jest miękki możemy przedłużyć czas gotowania. Klopsiki podajemy z  sosem  pomidorowym.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Klopsiki z ryżem i marchewką na parze

  1. Pingback: Kotlety drobiowe z marchewką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Kotlety wołowe z marchewką z piekarnika - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *