Klopsiki gotowane na parze, można podać z sosem. Zamiast bułki wystarczy dodać ryż paraboliczny, który doskonale spisuje się w tym daniu. Proponuję przygotować klopsiki z dodatkiem marchewki.
Składniki:
- 40 dag mięsa mielonego z szynki,
- 1 łyżka przyprawa do mięsa mielonego,
- 1 łyżka kurkumy,
- 1 szt jajko,
- 100 g ryżu Parboiled Kupiec,
- 2 marchewki,
- sól morska i pieprz kolorowy Kamis,
- 1 łyżka ziół prowansalskich do gotowania naparze
Do mielonego mięsa dodajemy łyżkę przyprawy do mięsa mielonego, 1 łyżkę kurkumy, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, wbijamy jajko, wsypujemy woreczek ryżu i dokładnie mieszamy. Do masy mięsnej i dodajemy startą marchewkę,mieszamy. Formujemy małe klopsiki, które układamy w dwóch pojemnikach parowara, następnie w miejsce na zioła wsypujemy zioła prowansalskie, które podczas gotowania będą wydzielać swój specyficzny zapach i aromat. Klopsiki gotujemy na parze ok. 20 minut, jeśli uważamy, że ryż jeszcze nie jest miękki możemy przedłużyć czas gotowania. Klopsiki podajemy z sosem pomidorowym.
Pingback: Kotlety drobiowe z marchewką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Kotlety wołowe z marchewką z piekarnika - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię