Klopsiki w sosie śmietanowym i ryżem pełnoziarnistym Parboiled to nasza propozycja na szybki obiad.
Polecamy inne przepisy na klopsiki:
klopsiki w sosie pomidorowym
klopsiki z ryżem.
klopsiki w sosie koperkowym
klopsiki z ryżem i natką,
Składniki:
- 30 dag mięsa wieprzowego z łopatki,
- 500 ml bulionu warzywnego lub 1 kostka bulionu warzywnego,
- 3 łyżki śmietany do sosu,
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
- 1 szt. jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka kaszki kukurydzianej
- do smaku sól, pieprz młotkowany i majeranek,
- ryż pełnoziarnisty Parboiled naturalny
Jak przygotować Klopsiki w sosie śmietanowym? Zmielić mięso wieprzowe z łopatki wraz z 2 ząbkami czosnku, dodać jajko, majeranek, doprawić solą, młotkowanym pieprzem z kolendrą, dodać jeszcze 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżkę kaszki kukurydzianej i wszystko dokładnie wymieszać. Formować okrągłe klopsiki- 12 sztuk. Przygotować sos śmietanowy: do 500 ml wrzącego bulionu, (albo jak kto wykorzystuje bulion w kostkach rozpuścić we wrzącej wodzie kostkę bulionu warzywnego), wrzucić uformowane mięso na klopsiki, gotować na małym ogniu 15 minut, 1 łyżkę skrobi kukurydzianej wymieszać w małej ilości wody, dodać 3 łyżki śmietany do sosów, 2 łyżki wrzącego bulionu, wymieszać i wlać do klopsików, zagotować, zmniejszyć ogień, poczekać aż sos zgęstniej, podawać z pełnoziarnistym ryżem Parboiled, obsypać koperkiem.
Pingback: Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię