Panierowane kotlety przygotowałam z udek kurczaka tak jak tradycyjne kotlety schabowe. Wystarczy ściągnąć z udek kurczaka skórę, wyluzować kości bardzo ostrym nożem i mamy czyste mięso na kotlety, zupełnie tanim kosztem.
Panierowane Kotlety z kurczaka
- 3 udka kurczaka
- 2 szt jajka,
- 100 ml mleko,
- sól morska prowansalska Kamis
- ognista mieszanka przypraw Kamis
- bułka tarta do panierowania,
- mąka pszenna
- olej
Z udek ostrożnie ściągamy skórę, ostrym nożem luzujemy kości. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Mięso doprawiamy solą morską prowansalską i ognistą mieszanką przypraw w takiej ilości jak lubimy. Jajka roztrzepujemy trzepaczką, wraz ze 100 ml mleka, doprawić jeszcze delikatnie solą. Każdy kawałek mięsa najpierw obtaczamy w mące, potem dokładnie maczamy w jajku, następnie panierujemy w bułce tartej, jak ktoś lubi grubszą panierkę musi tę czynność powtórzyć dwa razy. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotlety z kurczaka możemy podać z sosem..