Znający nasz blog wiedzą, że o tej porze roku zbieramy grzyby, a przy okazji mamy trochę ruchu na świeżym powietrzu, bo bardzo lubimy chodzić z Piotrem po lesie. W lesie jest zatrzęsienie kurek, podgrzybków, a ostatnio w dębach trafiliśmy na borowiki ceglastopore, my nazywamy je borowiki ceglaste, sporo osób jednak nie zbiera tego gatunku uważając go za grzyb trujący, charakteryzuje się tym, że przekrojony lub uszkodzony szybko zmienia barwę na ciemnoniebieską. Nie suszymy borowików ceglastoporych gdyż spożywany może być tylko po obróbce termicznej, gdyż surowy, niedogotowany lub niedosmażony jest trujący. My wykorzystujemy tego borowika przygotowując z jego udziałem sosy i zupy.
Polecam też:
zupę grzybową z prawdziwków i podgrzybków.
Zupa z suszonych podgrzybków.
Zupa grzybowa (z czosnkiem niedźwiedzim)
Zupa a la flaczki
Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych jest pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca, jest idealna dla amatorów grzybów.
250 g borowików ceglastoporych
600 ml rosołu
1 łyżka masła
1 cebula
50 ml śmietany 30 %
sól i pieprz w młynku
natka pietruszki
Przygotowanie:
Grzyby myjemy i kroimy w plastry, a korzonki od borowików w paseczki. Cebulę drobno siekamy i szklimy na roztopionym maśle. Dodajemy borowiki i dusimy ok. 5 minut. Wlewamy gorący rosół i gotujemy 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę wlewamy do gorącej zupy, pozostawiamy na ogniu, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, Zupę grzybową podajemy natką pietruszki, możemy też przygotować grzanki. Smacznego.
Pingback: Zupa kurkowa. Zupa z kurek - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię