Dzisiaj powtórka przepisu à la pizza, ostatnio był Schab à la pizza, ale tym razem wykorzystałam do przygotowania tego dania 2 ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i obrane ze skóry. Dań z kurczakiem w roli głownej mogę przygotowywać w nieskończoność, kurczak chyba nigdy mi się nie znudzi. Niedawno polecałam Wam rewelacyjnego Kurczaka z porami zapiekany w cieście i równie smaczne Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek.
Tym razem polecam Wam wypasione kotlety panierowane w mące kukurydzianej i jajku kotlety, usmażone jak schaboszczaki i zapieczone w piekarniku z warzywami i wędzonym serem. Kotlety z kurczaka zadowolą każdego amatora drobiu.
Najlepsze kotlety z Kurczaka à la pizza:
składniki:
2 ćwiartki kurczaka
ok. ½ szklanki mąki kukurydzianej,
2 jajka
6 plastrów wędzonego sera
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
1 duży pomidor
1 czerwona cebula
oliwki
garść pokrojonej w paski kolorowej papryki
Przygotowanie:
Ćwiartki kurczaka luzujemy z kości, usuwamy skórę. Plastry kurczaka rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidory kroimy w plastry, cebulę w pół talarki a oliwki w plasterki.
Kurczaka panierujemy w mące kukurydzianej, roztrzepanych jajkach i ponownie w mące kukurydzianej. Smażymy z obu stron na złoto w głębokim tłuszczu. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Na powierzchni usmażonych kotletów z kurczaka układamy plastry pomidora, cebulę, oliwki i paprykę, obkładamy plastrami sera.
Układamy usmażone kotlety na blaszce, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 180 C, aż ser się roztopi. Kurczaka wyjmujemy na talerz dekorujemy świeżym oregano i dodatkowo całymi czarnymi oliwkami. Smacznego!
takie u mnie rodzinka lubi najbardziej:) ostatnio robilam skromne z oscypiek i pomidorem ale twoje to cuda 🙂