Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką

Z banalnie nudnych ćwiartek kurczaka można wyczarować pyszne faszerowane ćwiartki kurczaka. Na blogu są już faszerowane ćwiartki kurczaka z pieczarkami. Tym razem Piotrek proponuje przygotować Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką. Piotrek, je przygotowuje bo danie jest dosyć pracochłonne, ze względu na trybowanie mięsa z kości, a ja za bardzo nie lubię się przemęczać w kuchni 😉 Oczywiście umiem trybować kurczaka z kości i przygotowuję  Klops drobiowy faszerowany pieczarkami i Klops drobiowy faszerowany papryką, ale to są dania mało pracochłonne. Polecam Wam się pobawić i przygotować danie z jego pomysłu.

Przepis na najlepsze Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką:
ćwiartki kurczakaćwiartki kurczaka

6 ćwiartek z kurczaka
kolorowe mini papryki
natka pietruszki
½ kg mięsa wieprzowego
1 jajko
1 cebula
¾ szkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant
łągodna papryka w proszku
sól, pieprz
2 łyżki majeranku
1 łyżka oleju
do glazurowania: 1 łyżka miodu i 1 łyżka sosu sojowego

Ćwiartki kurczaka myjemy, osuszamy i oddzielamy mięso od kości zaczynając od najszerszej strony, delikatnie podcinając mięso, oddzielając je ostrym nożem od kości i chrząstek. Ściągamy mięso ze skórą, aż do nasady kości, odcinamy tasakiem całą kość, zostawiając tylko końcówkę kości. Po usunięciu kości nacieramy mięso również w środku papryką, solą, pieprzem i majerankiem, odkładamy mięso do lodówki na 1 godzinę aby przeszło smakiem.

Farsz:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.  Łączymy surowe mięso z drobno pokrojonymi papryczkami, posiekaną natką pietruszki i podsmażoną cebulę. Dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę tartą, doprawiamy farsz do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Nadziewamy ćwiartki kurczaka dokładnie farszem, aby nie było wolnej powierzchni, podwijamy fałdy skóry dokładnie pod spód i ukłądamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy mięso jeszcze papryką w proszku i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni C w zależności od wielkości ćwiartek. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy każdą ćwiartkę kurczaka glazurą z miodu i sosu sojowego, pieczemy jeszcze 30 minut aby ćwiartki się zarumieniły.

Faszerowane ćwiartki kurczaka są rewelacyjną przystawką na zimno, mogą być okładem na kanapki, czy podane na gorąco stanowić danie obiadowe. Polecam.

ćwiartki kurczaka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką

  1. Jestem zdecydowaną fanką odświeżania starych, dobrze znanych przepisów w bardzo fajne propozycje obiadowe. W ćwiartkach z kurczaka nie widziałam nic ciekawego, aż do tej pory, gdy zobaczyłam Waszą propozycję. Myślę, że tym daniem popiszę się w weekend na rodzinnym obiedzie! 🙂 Aż sama sobie życzę powodzenia! Dzięki Kochani! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *