To, że jedna osoba w domu akurat gdy jest karnawał ma fazę liczenia kalorii 😉 to nie znaczy, że inni domownicy mają cierpieć i do herbaty czy do kawy jeść otręby. Usmażyłam więc Piotrowi chrupiące wykręcane ciasteczka bezglutenowe lane, czyli zdrowszą wersję lanego chrustu z dodatkiem mąki kukurydzianej. Porcja ciasteczek jest dosyć mała bo nie chodzi w ich przygotowaniu, aby się tak najeść aż będziemy mieć dość, albo zjeść wszystko bo szkoda będzie je wyrzucić 😉 Ciasteczek jest cała tacka, jest ich tyle aby kawa smakowała lepiej. Takie ciasteczka kukurydziane z cukrem pudrem są w sam raz na Karnawał i Tłusty Czwartek!
A jak ktoś ma ochotę zjeść tradycyjne chrusty vel faworki to przepis znajdziecie tutaj.
Na blogu są też pieczone faworki: Puchate faworki z piekarnika i chrupiące faworki light. Polecam.
Składniki:
100 g – mąka kukurydziana
2 jajka
80 ml mleka
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 łyżka nalewki pomarańczowo-kawowej lub rumu
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie: W misce miksujemy jajka ze szczyptą soli, dodajemy cukier waniliowy miksujemy dalej. Dodajemy mąkę kukurydzianą ze szczyptą proszku do pieczenia, mieszamy na wolnych obrotach, wlewamy mleko i miksujemy aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto powinno mieć konsystencję ciut gęstszą niż ciasto na naleśniki. Ciasto przekładamy np. do rękawa silikonowego, ja włożyłam do pojemnika po musztardzie z dziurką przez którą lałam ciasto na rozgrzany olej, ale łyżką też wystarczy do przygotowania tych ciasteczek.
W rondelku rozgrzewamy olej. Wlewamy ciasto tworząc esy floresy, smażymy na złoto z obu stron. Wyjmujemy łyżką cedzakową lub widelcem i odsączamy na papierowym ręczniku.
Gdy ciasteczka ostygną posypujemy cukrem pudrem! Smacznego.