Bitki wieprzowe w sosie kurkowym. Lubicie proste, mięsne dania kuchni polskiej? Zapewne tak, gdyż często ich szukacie na blogu. Udało mi się kupić piękny kawałek szynki wieprzowej, który idealnie nadawał się na bitki wieprzowe. Miałam też w lodówce kurki przyniesione prosto z lasu. Postanowiłam, że połączę te dwa składniki przygotowując bitki wieprzowe w sosie kurkowym naturalnym, bez dodatku śmietany, bez kostek mięsnych, czy innych sosów z torebki. Bitki wieprzowe z kurkami są bardzo smaczne. Bitki idealnie smakują z kluskami śląskim, ale można je podać z tłuczonymi ziemniakami lub z kaszą.
Często przygotowuję bitki wieprzowe, zarówno z szynki jak i karkówki wieprzowej, no i oczywiście tradycyjne bitki z wołowiny.
Na blogu jest już przepis na bitki wieprzowe z karkówki w pysznym, naturalnym pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia mięsa.
My lubimy wszelakie dania mięsne z wieprzowiny szczególnie polecamy przepis na szynkę duszoną, czy żeberka, zrazy wieprzowe zawijane
Jak zrobić bitki z wieprzowiny w sosie z dodatkiem kurek?
Składniki:
50 dag szynki wieprzowej
sól, pieprz i słodka czerwona papryka do smaku
2 łyżki oleju
1 szklanka świeżych kurek
2 łyżki mąki pszennej
majeranek
Przygotowanie: Kurki dokładnie oczyszczamy i siekamy. Mięso wieprzowe z szynki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na ok. 1 cm plastry w poprzek włókien, wkładamy do woreczka foliowego i rozbijamy dokładnie tłuczkiem. Plastry szynki z obu stron oprószamy solą, papryką i pieprzem i obtaczamy w mącę. Obsmażamy mięso z obu stron na rozgrzanym oleju, podlewamy wrzącą wodą tak aby mięso było przykryte i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.
Dodajemy posiekane kurki, oprószamy otartym majerankiem i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości (ewentualnie uzupełniamy wrzącą wodą gdy sos za wcześnie odparuje). Jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze sos do smaku solą i pieprzem. Bitki wieprzowe podałam z kluskami śląskimi.