Murzynek orzechowy.
Murzynek obok sernika to w naszym domu ulubione ciasto facetów. Gdy pytam ich jakie ciasto upiec? Przeważnie pada odpowiedź MURZYNEK! Albo połaczenie tych dwóch ciasto, czyli CIELAK. Znudził mi się standardowy przepis na murzynka więc urozmaiciłam je o nowy składnik, jednocześnie nie dodając tłuszczu. Przepis na murzynka orzechowego jest prosty i szybki, a ciasto wychodzi znakomite w smaku!
Polecam też inne przepisy na murzynka:
Pyszny Murzynek z wiśniami z patelni
Murzynek z kremem kokosowym
Kakaowe babeczki z jeżynami
Murzynek z nektarynkami
Murzynek z serem
Dodatek masła orzechowego z wyczuwalnymi kawałkami orzechów bardzo wzbogacił smak murzynka orzechowego.
Składniki na 2 małe keksówki murzynka orzechowego :
1 jajko,
1 1/2 szkl. jogurtu , u mnie domowy jogurt
3 łyżki kakao
4-5 łyżek masła orzechowego,
2 szklanki mąki ,
3/4 szkl. cukru,
spulchniacze ( po 1 łyżeczce sody i proszku)
szczypta soli
cukier puder
Jak upiec murzynka orzechowego? Mieszałam składniki zwykłą ręczną trzepaczką rózgową, bez wykorzystania miksera. Jajko ubijamy trzepaczką z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jogurt i masło orzechowe, łączymy składniki przez ubijanie. Mieszamy w jednej misce mąkę z kakao, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych. Łączymy całość dokładnie mieszając. Przekładamy masę kakaową do keksówek. Pieczemy murzynka w 175 C ok. 30-35 min. Wyjmujemy keksówki i studzimy na kratce, ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Pingback: Ciasto z masłem orzechowym i jeżynami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Najlepsze przepisy z masłem orzechowym - Jest Pięknie
Bardzo smaczne i szybko się robi. Pomysł z dodaniem masła orzechowego – super!
W prostocie siła 🙂