Wątróbka z karmelizowanym jabłkiem i cebulą. Karmelizowane jabłko i cebula wraz ze smażoną wątróbką komponują się w smakowitą całość .
To mój nr 1 wśród przygotowanych dań z podrobów. Ostatnio łączyłam wątróbkę z mango. też to połączenie było wyśmienite. W moim domu jadamy często dania, które dla niektórych mogą wydać się dziwne, niejadalne, obrzydliwe. Są to między innymi: nerki, ozory, serca, wątroba. To typowe dania kuchni PRL, urodziłam i dorastałam w tym okresie i takie potrawy to dla mnie norma. Inne przepisy z wątróbką znajdziecie TUTAJ.
Przepis na karmelizowanie owoców czy cebuli jest prosty i łatwy do zapamiętania. 1 owoc ( w tym wypadku jabłko), 1 łyżka brązowego cukru, 1 łyżka masła i 1 łyżka octu balsamicznego. Masło wkładamy na patelnie, jak się rozpuści dodajemy cukier i ocet balsamiczny, jak się połączą dodajemy jabłko pokrojone w plastry ( bez gniazdek nasiennych). W ten sam sposób można karmelizować cebulę.
Wyśmienita wątróbka z karmelizowanym jabłkiem i czerwoną cebulą, idealna na obiad lub kolację.
Składniki
250 g wątróbki drobiowej (namoczonej wcześniej w mleku)
½ szt.- Sałata rzymska
1 jabłko
1 czerwona cebula
do karmelizacji:
1 łyżka masła
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka – olej rzepakowy do smażenia
Sól, kolorowy pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przed smażeniem wątróbkę moczymy w mleku. Jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy pokrojone jabłko i cebulę. Dusimy, aż sos karmelowy pokryje plastry jabłka i cebulę, odkładamy do innego naczynia.
Na tej samej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy odsączoną, osuszoną wątróbkę i smażymy najpierw na dużym ogniu 2-3 minuty, po chwili zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy wątróbkę na ok. 5 minut aby doszła, solimy.
Na talerzu układamy porwaną sałatę. Układamy naprzemiennie karmelizowane jabłka, cebulę i wątróbkę. Przed podaniem skrapiamy sosem, który pozostał na patelni i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
super post! Postaram sie dostosowac do kazdego podpunktu!
Moja córka nie bardzo lubi wątrobę, ale lubiła to danie
Claudia Zalla
Wspaniały przepis! Dziękuję za danie mi szansy na świetny obiad!