Wątróbka z karmelizowanym jabłkiem i cebulą

Wątróbka z karmelizowanym jabłkiem i cebulą. Karmelizowane jabłko i cebula wraz ze smażoną wątróbką komponują się w smakowitą całość .

To mój nr 1 wśród przygotowanych dań z podrobów. Ostatnio łączyłam wątróbkę z mango. też to połączenie było wyśmienite. W moim domu jadamy często dania, które dla niektórych mogą wydać się dziwne, niejadalne, obrzydliwe. Są to między innymi: nerki, ozory, serca, wątroba. To typowe dania kuchni PRL, urodziłam i dorastałam w tym okresie i takie potrawy to dla mnie norma. Inne przepisy z wątróbką znajdziecie TUTAJ.

Przepis na karmelizowanie owoców czy cebuli jest prosty i łatwy do zapamiętania. 1 owoc ( w tym wypadku jabłko), 1 łyżka brązowego cukru, 1 łyżka masła i 1 łyżka octu balsamicznego. Masło wkładamy na patelnie, jak się rozpuści dodajemy cukier i ocet balsamiczny, jak się połączą dodajemy jabłko pokrojone w plastry ( bez gniazdek nasiennych). W ten sam sposób można karmelizować cebulę.

Wyśmienita wątróbka z karmelizowanym jabłkiem i czerwoną cebulą, idealna na obiad lub kolację.

Składniki

250 g wątróbki drobiowej (namoczonej wcześniej w mleku)
½ szt.- Sałata rzymska
1 jabłko
1 czerwona cebula
do karmelizacji:
1 łyżka masła
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka cukru trzcinowego

1 łyżka – olej rzepakowy do smażenia
Sól, kolorowy pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przed smażeniem wątróbkę moczymy w mleku. Jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy pokrojone jabłko i cebulę. Dusimy, aż sos karmelowy pokryje plastry jabłka i cebulę, odkładamy do innego naczynia.

Na tej samej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy odsączoną, osuszoną wątróbkę i smażymy najpierw na dużym ogniu 2-3 minuty, po chwili zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy wątróbkę na ok. 5 minut aby doszła, solimy.

Na talerzu układamy porwaną sałatę. Układamy naprzemiennie karmelizowane jabłka, cebulę i  wątróbkę. Przed podaniem skrapiamy sosem, który pozostał na patelni i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Wątróbka z karmelizowanym jabłkiem i cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *