Kotlety wołowe z marchewką z piekarnika. Marchewka jest świetnym dodatkiem do mięsa mielonego mięsa: często ją dodaję do mięsa: mięsne klopsiki z ryżem, do burgerów wołowo-jagnięcych itp. Lubię ułatwiać sobie pracę w kuchni, zamiast stania przy garach smażąc kotlety mielone. , ułatwiam sobie pracę i piekę kotlety w piekarniku, tak jak np. kotlety drobiowe z marchewką, kotlety pieczone z prażoną cebulą, kotlety wieprzowe z cukinią. to znacznie skraca czas. Na mojej patelni nie zmieści się naraz 12 dużych kotletów.
W piekarniku zaś upiekłam 12 kotletów wołowych z marchewką.
Co zrobić na obiad? Polecam pyszne pieczone kotlety wołowe z marchewką:
Składniki:
500 g mięsa mielonego z wołowiny
1 marchew
1 jajko,
sól i pieprz do smaku
1 łyżka majeranku,
2 ząbki czosnku
ok. 1-2 łyżki siekanej natki pietruszki
1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
bułka tarta do obtaczania kotletów
Przygotowanie mielonych kotletów wołowych z marchewką. Przepis krok po kroku:
Wcześniej namaczamy bułkę w mleku, gdy zmięknie odciskamy z płynu. Czosnek drobno siekamy. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Do mielonego mięsa wołowego dodajemy 1-2 łyżki wody i dokładnie wyrabiamy ręką, aż mięso zacznie się kleić. Do mięsa dodajemy wszystkie pozostałe składniki, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy, formujemy okrągłe kotlety, które obtaczamy w bułce tartej, lekko je spłaszczamy. Kotlety mielone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni C. Podajemy upieczone kotlety z ziemniakami posypanymi koperkiem i dowolną sałatką lub surówką, ja podałam do mięsa sałatkę z kolorowych pomidorów ze śmietaną i szczypiorkiem. Smacznego.