Zupa z fasolki szparagowej z kurkumą i imbirem. Fasolka szparagowa to jedno z moich ulubionych warzyw. Uwielbiam z masłem i bułka tartą. Tym razem wersja zupowa. Zupa fasolkowa z zielonej fasolki szparagowej, z żółtej też może być, będzie jeszcze bardziej słoneczna. Ta zupa to moje ostatnie odkrycie kulinarne, jest tak smaczna, że nie mogłam odmówić sobie 2 talerza zupy 😉 Pyszna zupa z fasolki szparagowej, ziemniaków i marchewki. Aksamitna, lekka i delikatna. Ugotowana na domowym bulionie, doprawiona kurkumą i szczyptą imbiru. Delikatnie zabielana śmietanką. Z dużą ilością koperku.
W sezonie jesienno-zimowym, gdy nie ma świeżych warzyw polecam świeżą fasolkę zastąpić mrożoną.
Ma piękny żółty kolor. Nie trzeba czekać do lata na jej ugotowanie! Wystarczy dodać mrożoną fasolkę szparagową oraz warzywa korzeniowe dostępne o tej porze roku: ziemniaki, marchewkę i pora. Pyszna zupa z mnóstwem jarzyn, bardzo szybka do przygotowania. Można przechować ją do następnego dnia.
Jeśli szukacie przepisów na inne zupy to polecam wpis: 40 przepisów na tradycyjne domowe zupy.
Składniki na Zupę z fasolki szparagowej z kurkumą:
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 cebula
1/2 pora
2 ząbki czosnku
1 marchewka
4 ziemniaki
1 litr bulionu, rosołu (drobiowego lub warzywnego), może być z kostki
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
duża szczypta imbiru
Ok.400-500 g fasolka szparagowa
1 łyżka posiekanego koperku
100 g śmietanki 30 %
Przygotowanie Zupy z fasolki szparagowej z kurkumą i imbirem.
Cebulę obieramy i siekamy. Pora płuczemy, obieramy z zewnętrznych, pozostałą białą i jasnozieloną kroimy wzdłuż na 4 części, kroimy na plasterki.
W garnku na oleju i maśle dusimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pora na patelnię z cebulą i razem podsmażamy przez ok. 2 minuty. Pod koniec dodać posiekany drobno czosnek.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Do cebuli pora, dodajemy obraną, umytą i pokrojoną w pół plasterki marchewkę oraz ziemniaki. Mieszamy i podsmażamy ok. 5 minut cały czas mieszając.
Przekładamy warzywa do garnka, wlewamy gorący bulion, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kurkumę oraz imbir i zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy przez ok. 15 minut. W połowie gotowania dodajemy opłukaną na sitku , pokrojoną zieloną fasolkę, gotujemy zupę jeszcze ok. 7 minut.
Odstawiamy garnek z ognia i dodajemy posiekany koperek oraz wlewamy śmietankę. Taką gęstą śmietanę 12% lub 18 % musimy wcześniej zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy. Zahartowaną śmietanę wlewamy do garnka, mieszamy, odstawiamy z ognia. Nie zagotowujemy więcej.