Ser z mleka i jogurtu.
Znów mam wenę, oprócz zwykłego gotowania ruszyłam z akcją robienia domowego sera i innych wyrobów domowych. Wszelkie domowe wyroby to aktualnie hit sezonu kwarantanny. Większość ludzi siedzi w domu, gotuje i je.
Zachęcam wszystkich, róbcie domowe wyroby z naszych sprawdzonych przepisów:
– domowy ser żółty,
– jogurty,
– kefiry
– masło.
– Ser smażony z kminkiem
Pieczcie bułki, chleby, bagietki. Bardzo też polecam też nasze przepisy na domowe wędliny dojrzewające, czy też wędliny w słoikach. Będziecie wtedy samowystarczalni, głód nie zajrzy wam w oczy, a do tego wszystkie domowe produkty będą zdrowe, bez wspomagaczy czy innej „trucizny”. No i najważniejsze, wszystkie nasze domowe wyroby są sprawdzone i bardzo smaczne!
Dzisiaj polecam wam przepis na pyszny, domowy ser zakwaszany jogurtem. Gdy chcę by ser był delikatny i śmietankowy to zakwaszam mleko jogurtem lub śmietaną, gdy chcę by ser miał bardziej wyrazisty smak to zakwaszam mleko kefirem lub cytryną. Do zakwaszania najczęściej używam domowy jogurt kilku dniowy. Jak nie mam jogurtu domowego dodaję kupny grecki lub naturalny.
Mleko zakwaszane jogurtem kwaśnieje dłużej niż cytryną czy kefirem i musi swoje odstać, czasami nawet 2 dni. Gdy nie mam mleka świeżego to z UHT też ser wychodzi, co prawda jest mniej wartościowy, ale smakuje jak ze sklepu.
Ten ser na zdjęciu jest mocno odciśnięty, więc można go kroić, ale jak ktoś lubi nie za mocno odciśnięty ser to nie trzeba go niczym obciążać, wystarczy jak sobie swobodnie odcieknie kilka godzin na sicie, potem wystarczy dodać do sera szczypiorek i rzodkiewkę, można dodać śmietanę lub jogurt, albo i nie dodawać, wymieszać i mamy pyszny twaróg.
Uwielbiamy ten ser, a jeszcze bardziej sernik z tego domowego sera. Na sernik wystarczy wykorzystać 6 litrów mleka i ok. 500-600 g jogurtu.
Polecam róbcie domowy ser. Jak zacząć? Domowy twaróg to prosta sprawa. Do zrobienia tego sera wykorzystałam mleko butelkowe 3,5 % nisko pasteryzowane.
Najlepiej jakby było prosto od krowy niepasteryzowane ale to zwykłe, pasteryzowane ze sklepu też się nada tylko zawartość tłuszczu powinna być minimum 3,2%. Najpierw trzeba wprowadzić do mleka bakterie kwasu mlekowego, czyli dodać jogurt, kefir lub kwaśną śmietanę.
Składniki na domowy ser, ok. 350-400 g
– 2 litry mleka
– 150 g jogurtu,
lub opcjonalnie sok z 1 cytryny wtedy szybciej mleko kwaśnieje i szybciej oddziela się serwatka podczas podgrzewania, a ser jest bardziej wyrazisty w smaku.
Jak zrobić domowy ser z mleka i jogurtu?
2 litry mleka podgrzewamy do 25 stopni C.
Dodajemy 150 g jogurtu lub śmietany. Zostawiamy w ciepłym miejscu, przez 24 godziny bakterie powinny zacząć działać i ukwasić mleko. Jeśli nie skwaśnieje to czekamy, aż mleko będzie kwaśne.
Następnego dnia mleko podgrzewamy powoli do około 35 stopni C, podgrzewamy przez ok. 10-15 minut.
Następnie mieszamy kilka razy, ponownie podgrzewamy mleko do 50 stopni C i trzymamy na bardzo małym ogniu do czasu aż oddzieli się serwatka.
Wyłączamy i zostawiamy na ok. 10 minut w garnku, w między czasie przygotowujemy sito.
Sito wykładamy gazą z apteki lub pieluchą, układamy na innym naczyniu, wlewamy ser wraz z serwatką i odcedzamy, przykrywamy wystającymi kawałkami gazy, zostawiamy na kilka godzin. Jak chcecie by ser był bardziej zwarty to dociskamy talerzykiem, z czymś ciężkim (np. słoikiem z wodą). Tym prostym sposobem nasz domowy twaróg jest gotowy.
Moja babcia robiła domowy ser mieszając świeże mleko z kwaśnym mlekiem w stosunku 1 : 1. Na poniższym zdjęciu jest ser wymieszany z rzodkiewką i szczypiorkiem .